Vicky Megens.
Vicky Megens. Foto: Maik Jansen

Vuurwerk betekent meestal stress voor honden

PUIFLIJK - Vicky Megens van hondenschool DogSkills uit Puiflijk weet er alles van: honden en vuurwerk is geen goede combinatie. Veel honden raken gestrest van het scherpe geknal en de felle lichten, en durven soms dagenlang niet meer buiten te komen na een traumatische ervaring.

Door Ton van Hulst


Gelukkig kan er in de meeste gevallen iets aan gedaan worden. Op grond van haar kennis als hondentrainster vertelt ze: 'Ik zie veel honden die bang zijn, echter, als je ze met intensieve training kunt desensitiseren (ongevoelig maken, red.) voor de voor hen bedreigende lichten en geluiden, zal het in de meeste gevallen goed te beheersen worden. De baasjes moeten goed op de signalen letten die de hond afgeeft. Die laat de hond echt wel zien als hij bang is, maar je moet ze herkennen. Er zijn enkele dingen die je dan juist wel of juist niet moet doen.

Niet doen

'Negeer de hond niet, maar troost hem. Daarnaast is het niet verstandig om spierverslappers te gebruiken. De hond wil dan reageren, maar kan het niet', aldus Vicky.

Wel doen

'Wat je juist wel kunt doen, is vooraf trainen met een vuurwerk-CD, en de hond mentaal ondersteunen (middels 'Hersenwerk') of hem iets te kauwen geven. Daardoor worden namelijk endorfinen aangemaakt die hem rustiger maken. Geef hem tevens de gelegenheid zich terug te trekken op een 'veilige' plek, bijvoorbeeld in een kast of laat hem uit in de tuin, zodat hij niet op straat hoeft te komen.'

Tijdens de lessen die Vicky geeft, helpt ze de baasjes om hun honden minder gevoelig te maken voor enge geluiden en lichten. Dat werkt heel goed, vooral doordat ze in haar school in kleine groepjes of privé trainen. 'Ik leer de baasjes daarbij hoe ze angst kunnen herkennen en laat hen ook zien waar die angst vandaan kan komen. De context, de omgeving dus, is ook heel belangrijk. Als je hond heel bang is, ondersteun hem dan eventueel met medicatie van de dierenarts of met een homeopathisch middel van een natuurgeneeskundig dierenarts. Je kunt ook beter een rustig tijdstip uitzoeken voor een korte aangelijnde wandeling. En ten slotte, blijf bij je hond en houd hem binnen.'

Wie last heeft van vroegtijdig afgestoken vuurwerk kan dat melden op: www.vuurwerkoverlast.nl.