Fusie Bijna Thuis Huis en VPTZ

DRUTEN - Wat het Bijna Thuis Huis en VPTZ (Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg) gemeenschappelijk hebben is dat beiden mensen (en hun naasten) in de laatste fase van hun leven liefdevol en met heel veel zorg ondersteunen. De vrijwilligers van het Bijna Thuis Huis doen dat in het hospice aan de Heuvel (tegenover de sporthal) en die van VPTZ bij de zieke mensen thuis.

Door Piet Zeeuwen


De bestuurders van beide organisaties hebben besloten dat zij gaan onderzoeken of een fusie tussen beide stichtingen haalbaar is. En gezien de achtergrond en belangrijkste redenen om dat te bekijken (onder andere efficiency) zal die fusie er wel komen. Dat neemt niet weg dat beide besturen nadrukkelijk stellen dat het onderzoek dan wel start in januari 2019, maar dat zorgvuldigheid in het proces belangrijker is dan snelheid.

Het Bijna Thuis Huis

Het Bijna Thuis Huis/ Hospice te Druten is een plek waar zieke mensen met een levensverwachting van niet langer dan drie maanden die om wat voor reden dan ook niet meer thuis kunnen blijven, in een huiselijke warme sfeer afscheid kunnen nemen van hun leven.

VPTZ

De VPTZ Land van Maas en Waal verleent bij de mensen thuis ondersteuning in de laatste levensfase door het gedeeltelijk overnemen van de thuis wake, overdag maar ook gedurende de nacht als dat nodig is.

Beide besturen vinden het belangrijk om één ingang te krijgen voor vragen over ondersteuning die mensen nodig kunnen hebben tijdens hun laatste fase van het leven. Eén ingang is ook belangrijk voor huisartsen, thuiszorgorganisaties en transferpunten waar gekeken wordt wat de beste oplossing is voor mensen die dit betreft. Het moge duidelijk zijn dat bij die éne toegang wordt gedacht aan het Bijna Thuis Huis aan de Heuvel in Druten.