Wijkhelden Stephanie ter Avest en Annelies Hols.
Wijkhelden Stephanie ter Avest en Annelies Hols. Foto: GER LOEFFEN

Beuningen strijdt tegen zwerfafval


BEUNINGEN - Als u een leeg aluminium blikje zorgvuldig tussen het gras legt, kan het wel 500.000 jaar duren voordat het wordt afgebroken. Zwerfvuil. Velen zijn al zo gewend aan een plastic flesje in de berm, een achteloos weggeworpen blikje op straat waar een kind tegenaan trapt en het vervolgens laat liggen. Gelukkig zijn er nog ridders die ten strijde trekken tegen dit zwerfvuil: de Wijkhelden.

Door Ger Loeffen

Het zijn de inwoners van de gemeente Beuningen die, de elementen trotserend, met een vuilniszak door wijken lopen en speuren naar blikjes, petflessen, sigarettenpeuken en lege frietbakjes. De Wijkhelden. Een initiatief van de gemeenten Nijmegen, Beuningen, Berg en Dal, Heumen en Druten.

Project

Het project Wijkhelden richt zich met name op kinderen in de leeftijd van zes tot elf jaar. Eén keer per maand gaat een groepje kinderen op pad om rondslingerend afval in de buurt op te ruimen. Dit doen zij samen met een begeleider. Een mooie manier om buiten aan de slag zijn en spelenderwijs de buurt schoon te houden. Ze zien én leren waarom zwerfafval niet hoort en waarom het zo belangrijk is om afval te scheiden.

Schone leefomgeving

Maar ook volwassenen zijn actief als Wijkheld. Gehuld in alarmerende gele DAR-vestjes trekken ook Stephanie ter Avest en Annelies Hols (foto) er regelmatig op uit om hun wijk in Beuningen-Zuid vrij van zwerfvuil te maken.
Ook buurtgenoten, vrienden en kennissen sluiten zich regelmatig aan om zich in te zetten voor een schone leefomgeving. Zakken vol halen ze in één rondje op.

Iedereen die regelmatig zwerfafval opruimt, kan zich registreren als Wijkheld. Als vrijwilliger ontvang je van Dar materiaal om het zwerfafval op te ruimen, zoals een veiligheidshesje, een knijper, afvalzakken en een ring om de zak makkelijk mee open te houden. Daarnaast is iedereen die geregistreerd staat als Wijkheld automatisch verzekerd via de 'parapluverzekering' van Dar. Deze verzekering is van toepassing op alle geregistreerde vrijwilligers en geldt als een ongeval- en aansprakelijkheidsverzekering tijdens het uitvoeren van een opruimronde.
Wijkheld worden? Kijk op: https://www.wijk-helden.nl/ID/61