Een kooikerhulphondje in actie.
Een kooikerhulphondje in actie. Foto: Altforsterhof

Hulphondjes in Maas en Waal

ALTFORST - Stel je eens voor, je bent als kind rolstoelafhankelijk en een hulphond zou jouw ideale 24 uurs mantelzorger zijn, maar onbetaalbaar en daarom buiten bereik. Toch is er een uitkomst, en die heet Kennel Den Altforsterhof.


Den Altforsterhof is een kleinschalige private instelling die zich richt op het laten opleiden van kooikerpups tot hulphond, en daarbij de schenking aan een kind of jong volwassene die deze speciale mantelzorger nodig heeft. Juist een kooikerhondje is geschikt als hulphond. Ze zijn bijvoorbeeld klein en daarom een prima 'maat' voor kinderen. Bovenal geven ze vriendschap en trouw voor het leven.

Sylvi van Bennekom uit Altforst is het mooie voorbeeld van iemand voor wie een hulphondje zoveel meerwaarde geeft aan mobiliteit en daarmee kwaliteit van het leven. Sylvi en haar broertje Jarno hebben beiden SMA, een tot nu toe ongeneeslijke spierziekte. Als Sylvi bijvoorbeeld moet niezen, pakt hulphond Pandor uit zichzelf een tissue en brengt het naar haar toe, hij doet de deur voor haar open, maar het allerbelangrijkste: hij zorgt er voor dat de baasjes psychosociaal sterker worden.

Verwendagen

Den Altforsterhof organiseert daarnaast ook andere activiteiten. Vrijwilligers gaan bijvoorbeeld regelmatig naar Zorgcentrum St. Barbara in Dreumel, zodat de bewoners kunnen genieten van een knuffelmiddag met de kooikertjes uit de kennel. Verder zijn er verwendagen voor ernstig zieke kinderen en voor gezinnen waar een gezinslid komt te overlijden. Regelmatig stopt er dan een grote limousine voor de poort van Den Altforsterhof. Van de verwendag wordt een mooi herinneringsboek gemaakt.
Alles wordt mogelijk gemaakt door sponsoren en donateurs. Een bezoekje van het college van Burgemeester en Wethouders van West Maas en Waal leverde spontaan een donatie op, omdat zij onder de indruk waren van het werk van Den Altforsterhof. Een opgeleid kooikerhondje kost 35.000 euro. Den Altforsterhof is daarom op zoek naar mensen die kunnen steunen. Dat kan door erkenning, maar ook door een financiƫle bijdrage.
Voor meer informatie, zie: kooikerhulphondje.nl of altforsterhof.info.