V.l.n.r.: Petra, Hanny, Gerrie, Anke en Keet Schoenmakers.
V.l.n.r.: Petra, Hanny, Gerrie, Anke en Keet Schoenmakers. Foto: John van Gelder

Door Anne-Bregtje Schelfhout

MAAS EN WAAL – Tradities. In elke familie zijn ze er en vooral komen die culinair tot uiting tijdens de feestdagen. Oma's kastanjepuree, tantes kerststol, de rumtopf van opa. Tradities die er meestal ervoor zorgen dat mensen bij elkaar zijn en het gezellig hebben.


Een kersttraditiegetrouwe familie is de familie Schoenmakers uit Maas en Waal. Na het overlijden van hun moeder zetten de vijf zussen de culinaire kersttradities voort, elk op hun eigen manier en toch ook allemaal hetzelfde, zoals kruidenboter naar moeders eigen recept, een biefstukje op kerstavond of na de nachtmis, rundertong op moeders wijze en bovenal: samenzijn.

Mama's kruidenboter

Zus Keet vertelt: 'Mama's kruidenboter is mijn favoriete gerecht. We proberen het allemaal na te maken, we benaderen het wel, maar zo lekker als die van mama wordt het dan toch niet. Zij kon gewoon heerlijk koken. Als de kruidenboter op tafel komt, dan zegt iedereen nu 'ah, oma's kruidenboter of de kruidenboter van mama'. Dat is en blijft de topper.'

Krabcocktail

'Vroeger toen mama nog voor ons allemaal kookte tijdens de kerstdagen, maakte ze altijd een heerlijke krabcocktail, van heel goede kwaliteit, maar best prijzig. Dan kregen we een klein beetje in een mooi opgemaakt glaasje, en dan zei ze 'er komt straks nog veel meer', maar wij lustten er wel een hele emmer van op. De krabcocktail maak ik nog vaak', zegt Keet.

Biefstukje na de nachtmis

'Een van de kersttradities die wij vroeger thuis hadden als gezin', zegt zus Petra, 'is dat wij altijd op kerstavond naar de kerk gingen en dan aten we na de nachtmis altijd een biefstukje. Dat vonden wij als kinderen heel spannend. Hoofdgerecht tijdens het kerstdiner was de gevulde kalkoen en later tongragout.'
'Later toen wij zelf gezinnen kregen, kwamen wij tijdens kerstmis samen bij mama en dan namen we allemaal iets mee, maar mijn moeder zorgde voor het grote geheel. Favoriet blijft voor mij het biefstukje op kerstavond.' En dat vindt zus Gerrie ook die bij haar zus op de koffie is.

Rundertongragout

Zus Anke herinnert zich vooral de rundertong op Eerste Kerstdag. 'Een heel vies ding als je hem ziet liggen. Als kind denk je: 'wat ligt daar nou op het aanrecht?' Maar mijn moeder waste en schrobde het tot een mooi stukje vlees en als je het dan op je bord had liggen met champignonroomsaus, was het heerlijk. Mijn moeder had gevoel voor smaak en kon goed koken. Misschien dat ik dit gerecht zelf weer eens ga maken.'

Het echte thuisgevoel

'Mijn favoriete gerechten zijn aspergesoep en ook de rundertong met champignonsaus, omdat deze het echte thuisgevoel geven, net zoals kerst vieren met mijn zussen', vertelt zus Hanny.
'Ik vind het dan ook heerlijk dat deze warmte, gezelligheid en dit familiegevoel door mama aan ons is doorgegeven en vooral dat wij dit weer aan onze kinderen door mogen geven en zij dit ook zo ervaren.'

Een hecht clubje

'Kerst en samenzijn betekenen veel voor ons, zeker nu mama er niet meer is. We zijn en blijven een hecht clubje, met alle neven, nichten en aanhang', besluit Keet met warmte.

Afbeelding