Afbeelding
Foto: Marion Enzerink

Puiflijkse kerststal in Oude Toren

PUIFLIJK - 'Mar dees gaten paesse nie, wà Toon! Dà git nie, dà git zo nie.' In de ijskoude, slecht verlichte benedenverdieping van de Oude Toren in Puiflijk zijn vier mannen van de kerststalgroep bezig met de voorbereidingen voor een nieuwe plek voor de kerstbeelden. 'Het is natuurlijk een unieke locatie', vertellen ze. 'En die Puiflijkse mensen van vroeger tellen voor ons ook mee. We maken straks dankbaar gebruik van die prachtig verweerde achtermuur. Kijk toch eens! Precies wat we zoeken voor een kerststal. Kun je zien wat een vaklui die metselaars vroeger waren.'

Door Ton van Hulst


Na enig beraad en het meten en afsnijden van touwen wordt vanaf de bovenste verdieping een lang koord naar beneden gelaten. Het zakt van ongeveer dertig meter hoogte tussen de nog resterende gewelfaanzetten van de ingestorte eerste verdieping. Dan wordt het op de vloer in elkaar gezette houten geraamte opgehesen. Hieraan komen sterren te hangen, die Henk van der Poel heeft gemaakt van oude bierblikjes. Tevreden kijken Bert Beuving, Toon Vrolijks, Henk Engelen en Henk van der Poel naar boven. Het begin is er.

Improviseren

De bouwers maken ieder jaar een nieuw ontwerp, zo ook dit jaar. Ze moeten ter plekke nog veel uitzoeken en uitvinden, en mogen geen gaten in de muren boren van de middeleeuwse Oude Toren. Improviseren dus. 'In 't midde vaestknuppe, Hent, aenders git ie schuive!' Ze hebben een vaag idee over hoe het moet worden, en laten de aankleding straks over aan een paar andere vrijwilligers. Over een paar dagen zullen Hans Eijgenraam, Luc Remers en Chris Tenbült de originele Puiflijkse kerstbeelden hier een mooi plaatsje geven. Dan kan heel Puiflijk enige sfeervolle momenten beleven in hun iconische Oude Toren.

Steun uit de buurt

'We krijgen veel steun vanuit de buurt: koffie, stroom, gereedschap. Straks komt er ook nog een tent bij te staan, waarin we chocomel, glühwein, thee en koffie schenken. En uiteraard laten we kerstmuziek horen. Maar als er kinderen zijn die spontaan iets op hun gitaar willen spelen kan dat natuurlijk ook. We hopen dat het een traditie wordt.'

Bezichtiging

De Puiflijkse kerststal in de Oude Toren is te bezichtigen op eerste kerstdag van 14.00 tot 16.00 uur en op tweede kerstdag van 13.00 tot 16.00 uur.