Een feestelijke start van de repetities.
Een feestelijke start van de repetities. Foto: John van Gelder

Aftrap muziektheater Appeltern

APPELTERN - De aanvankelijke onwennigheid van de auditanten is al gauw verdwenen, en slaat zichtbaar over in enthousiasme. Tijdens de kennismakingsavond voor de spelers van 'Uit de schaduw van Appeltern' wordt al meteen gerepeteerd. Onder de bezielende leiding van Stanley Stokkermans, jazeker: zoon van, klinken voorzichtig de eerste tonen door de zaal. 'Het wordt alsmaar leuker, hoor', belooft Stokkermans. En hij kan het weten, hij heeft veel ervaring in het muzikaal begeleiden van grotere producties voor onder andere Joop van den Ende.

Door Ton van Hulst


De repetities zijn nog maar nauwelijks echt begonnen, maar het oogt nu al professioneel en veelbelovend. 'Het muziektheater over de beroemdste inwoner van Appeltern, Joan Derk van der Capellen (1741-1784), de grondlegger van de democratie in ons land, moet groots worden', vertelt Sharon Semeijn, regisseuse. 'We zijn het aan deze man verschuldigd. We streven ernaar iets op de planken te zetten dat werkelijk indruk maakt, en niet alleen in de directe omgeving, maar landelijk.' Ze straalt nu al, bij het vooruitzicht van de uiteindelijke uitvoeringen, en benadrukt dat iedereen zeer gemotiveerd is.

Spektakel

Dat ook diverse grote subsidieverstrekkers zich achter dit historisch muziektheater scharen, maakt op Wim van Leeuwen, initiatiefnemer, grote indruk. Wat begon met zijn droom vanuit schatplichtig besef aan Joan Derk, groeit uit tot een waar spektakel dat gekenmerkt wordt door heel andere proporties dan een binnen-productie.

De buitenlocatie, in de nabijheid van de woning van Joan Derk, is uitvoerig bestudeerd, en men is druk bezig met het organiseren van faciliteiten zoals licht, geluid, tribunes et cetera.

Sharon vertelt: 'Ik zie dat de mensen uit deze omgeving geen schroom hebben. Heerlijk! Deze eerste periode is voor de spelers nog tamelijk ontspannen, maar naarmate de tijd vordert neemt de spanning toe. Als artistiek leider bewaak ik de dynamiek en de beoogde inhoudelijke lijn. Maar het allerbelangrijkste: komt het verhaal van Joan Derk goed over op de bühne, doen we eer aan zijn historische bijdrage? Het verhaal dat we gaan vertellen raakt, ontroert. We willen de bijdrage van Joan Derk aan onze democratie voor eens en voor altijd in de spotlights zetten, zodat we deze 'anonieme' auteur van het pamflet 'Aan het Volk van Nederland' nimmer meer vergeten.'