No homo

Beuningen krijgt een roze dag. U zou denken dat ik als homosueel medemens al ABBA-dansend door de kamer zou kirren van dit nieuws, maar deze queen is geen danser. Het initiatief komt uit de koker van Richard Brouwer en hij krijgt 1.500 euro om de boel te organiseren.

Wat het moet worden is nog niet duidelijk. Iets met een 'lifestylemarkt' en een 'symposium' om wederzijds begrip te kweken. Op zich een lovenswaardig idee. Dertig jaar geleden werd ik als puberende anders-geaarde Beuningenaar geregeld nageroepen. Van 'mietje' tot 'vieze flikker', het kon niet op.

Groot was dan ook mijn opluchting dat ik op kamers kon gaan wonen in Nijmegen, daar verdween ik iets meer in de massa.
Maar zou een 'roze dag' destijds geholpen helpen in Beuningen? Ik betwijfel het. Homofobie is namelijk geen Beunings probleem, iedereen die de
#sorryjohan hype op social media gevolgd heeft kan dat beamen. We hebben helaas iets teveel mensen als Johan Derksen in dit land en die wonen niet alleen in Beuningen. Om nog maar te zwijgen over de doodsbedreigingen die de Marokkaans-Nederlandse acteur Achmed Akkabi kreeg omdat hij jaren geleden een homoseksueel speelde. Dergelijke haatzaaiende homofoben bereik je echt niet.

Ricardo zou er dus goed aan doen die 1.500 euro ter beschikking te stellen aan een organisatie als het COC. En zij zouden zich meer dan ooit moeten inzetten om voorlichting te geven op basis- én middelbare scholen. Daar begint homofobie en juist daar zijn de jongeren die worstelen met hun identiteit.

Een rolbevestigende lifestylemarkt voor homo's in de Lèghe Polder of een symposium in 't Molenhuis waarin we platgetreden paden bewandelen zal geen enkele Beuningse homo helpen.

Trouwens, alle dolle gekheid op een roze stokkie, ik heb ook helemaal geen tijd voor zo'n mal symposium. Meid, ik moet de inzendingen voor het Songfestival nog luisteren, m'n chihuahuaatje Diva moet naar de trimmer en ik heb nog niks om aan te trekken naar het saunaweekend!