Fien en Tes.
Fien en Tes. Foto: NPO Zapp

Basisschool uit Afferden te zien in Lang Leve de Muziekshow

AFFERDEN – Komende zaterdag komt de Sint Victorschool uit Afferden op televisie. Groep 6-7 van de basisschool doet namelijk mee aan de Lang Leve de Muziekshow. Met basisschool 'Het Palet' uit Hattem strijden zij in de Gelderse finale om een plekje in de Grootste Schoolband van Nederland, dat optreedt tijdens het Kerst Muziekgala 2018 in Den Bosch.

Door Kevin van Buuren


Van muziek maken in de klas, naar het opnemen van een videoclip en misschien wel optreden tijdens het Kerst Muziekgala 2018, voor eregast Koningin Máxima. Tes (10) en Fien (9) maakten het als klassenvertegenwoordigsters van dichtbij mee. Het begon toen Barbara van Beuningen, moeder van Tes, de wedstrijdaankondiging van Meer Muziek in de Klas zag. Als voorzitter van muziekvereniging 'Eendracht' in Afferden vroeg zij de school direct om mee te doen en een video in te sturen.

Na het inzenden van hun video, moest de klas een echte videoclip opnemen. Een indrukwekkende ervaring: 'Kleren, een taakverdeling, alles werd geregeld. We liepen als een soort fanfare door het dorp heen', weet Tes nog. Fien vult haar direct aan: 'Ja, dat was zo leuk! Al die kijkende mensen', zegt ze, terwijl ze met haar handen haar blaasinstrument imiteert. De opnames waren stiekem ook best vermoeiend. '6 Juli kreeg iedereen om 12 uur zomervakantie, wij moesten toen nog de hele dag doorgaan met de opnames', zegt Tes. Toch zouden de meiden het zó over doen. 'Maar wel met een ander nummer'.
'Het leuke is dat de kinderen die nog niet zo goed zijn, door dit project ook leren om muziek te spelen', zegt Tess. Ook Fien zag mooie ontwikkelingen: 'Als we samen muziek maken, voelt het als één grote familie'. Na het opnemen van hun clip, mocht de St. Victorschool meedoen aan de Lang Leve de Muziekshow. Per provincie werden twee scholen gekozen, die het tegen elkaar opnemen voor een plek in de Grootste Schoolband van Nederland. Of de Sint Victorschool uiteindelijk ook wint, is ze om het even. 'We zijn nu ook al heel trots', zeggen ze beiden, nog nagenietend van de ervaring.

De meiden zijn, samen met hun klas, zaterdag 15 december om 16.50 uur te zien tijdens de Lang Leve de Muziekshow op NPO 3.

Fien en Tes.