Omgekeerd inzamelen nog niet zo eenvoudig

WEST MAAS EN WAAL – Afvalverwerker AVRI start, in tegenstelling tot eerdere berichten, niet op 1 januari 2019 met het omgekeerd inzamelen van restafval in het Rivierengebied. Avri heeft meer tijd nodig voor het plaatsen van de ondergrondse containers, die nodig zijn om het restafval te verzamelen.

Tijdens de inloopdagen die het bedrijf in samenwerking met de tien gemeenten van Regio Rivierenland had georganiseerd, bleek dat er behoefte was aan extra containers. De komende weken bezint de AVRI zich op de consequenties die een en ander met zich meebrengt. Want naast de aanschaf van extra containers wordt de afvalverwerker ook geconfronteerd met de ligging van ondergrondse kabels en leidingen, die het plaatsen van containers in de weg staat. De geplande locaties lagen waar mogelijk in het openbaar groen, in de veronderstelling dat het daar wat rustiger is onder de grond, maar dat bleek een te optimistisch uitgangspunt. Voor de AVRI reden om het Omgekeerd Inzamelen uit te stellen, want er moeten extra containers besteld worden en andere locaties gezocht.

Ook de gemeente West Maas en Waal gaat zich opnieuw beraden. Wethouder Ton de Vree was afgelopen vrijdag van zins een voorstel te doen in het Algemeen Bestuur van de AVRI over het discreet inzamelen van incontinentiemateriaal, luiers en medisch afval. Maar gelet op de nieuwe situatie rest hem niets anders dan dit voorstel voorlopig op te schorten.
Het college van B&W spreekt uit om samen met de gemeente Tiel om te zien naar de bestuurlijke aspecten van de mededeling van de AVRI en de gevolgen ervan.

Inwoners van West Maas en Waal kunnen hun restafval vooralsnog op de huidige manier blijven aanbieden. Zodra er een nieuwe startdatum van het omgekeerd inzamelen bekend is, wordt men hiervan op de hoogte gesteld.