Column Gelukkig Fit (4)

In deze rubriek informeert Gelukkig Fit, een initiatief van stichting Beuningen Sport en Beweegt, lezers over afvallen en je fit voelen. Het gaat daarbij onder meer over patronen, balans en processen. Bijvoorbeeld over hoe je geheugen je gedrag bepaalt en daarmee je gewicht en je fitheid.

Volgens onderzoeken is zo ongeveer de helft van de Nederlanders boven de 20 jaar te zwaar en daarvan is 1 procent zwaar obese. Ook twintig procent van de kinderen is te dik. Mensen met overgewicht ervaren vaker een gebrek aan fitheid en problemen met het bewegingsapparaat. Zij hebben een grotere kans op welvaarts- en ouderdomsziekten zoals onder meer diabetes type 2, hart- en vaataandoeningen, hoge bloeddruk en immuniteitsstoornissen. Ook is de kans op vroegtijdig overlijden groter. De gezondheidskosten ten gevolge van overgewicht zijn gigantisch en groeien snel.

Het kan erg moeilijk zijn als je behoort tot de groep mensen die kampt met overgewicht. Misschien voel je je fit en heb je er totaal geen probleem mee, maar veel mensen uit deze groep voelen zich minderwaardig, niet fit of sociaal niet geaccepteerd en zouden graag wat gewicht kwijtraken. Sommige mensen hebben een constitutie waardoor het niet mogelijk is om af te vallen. Maar kunnen wel werken aan acceptatie, eigen waarde en zich fit voelen.

Kijk voor meer informatie op: www.gelukkigfit.nl.