Boeren en buitengebied Maas en Waal snakken naar glasvezel

MAAS EN WAAL - Het ouderwetse kabeltje van koperdraad voor internet lijkt zijn langste tijd gehad te hebben. Glasvezel kan vele malen sneller en betrouwbaarder grote hoeveelheden data transporteren. Het Maas en Waalse buitengebied is echter nog steeds verstoken van deze broodnodige voorziening. En dat moet snel veranderen, vindt Geert van Bergen die optreedt als ambassadeur van Glasvezel Buitenaf.

Als ZLTO bestuurder weet hij dat de agrarische sector snakt naar snel en stabiel internet. 'Onze leden werken steeds vaker met moderne technieken waarbij internet nodig is. In de intensieve veehouderij werken boeren met klimaat- en alarmsystemen waarbij internet een grote rol speelt. Meldingen van storingen krijgt de boer via de app. Het is dan ontzettend belangrijk dat er snel en goede communicatie is. Bij storingen of stroomuitval kan het voor dieren zelfs van levensbelang zijn. Ook voor melkrobots, precisielandbouw en administratie kan een ondernemer niet zonder. Data uitwisseling met overheid en andere externe partners hoort tot de dagelijkse praktijk. Het is een basis-nutsvoorziening net als gas, riool, elektra en water. Als een bedrijf toekomstbestendig wil zijn, dan kan het niet zonder goed functionerend internetverkeer.'

Het buitengebied van Midden en Zuid-Gelderland moet glasvezel nog missen. Maar dat gaat veranderen wanneer de helft van de bedrijven en huishoudens zich aanmeldt bij Glasvezel Buitenaf om mee te doen. De uiterlijke aanmelddatum voor de gemeente Druten is 19 november.