Afbeelding
Foto: John van Gelder

Van Laar's Hoveniers, natuurlijk aangelegd

AFFERDEN - De groene ruimte om ons heen wordt steeds vaker aangetast door bebouwing en verharding. De essentiële natuurlijke rustpunten, waaraan een steeds grotere behoefte is ontstaan, dreigen daardoor veelal te verdwijnen. De beplantingsontwerpen van Van Laar's Hoveniers uit Afferden laten echter zien dat de leefomgeving in het huidige versteende tijdperk wel degelijk leefbaar kan zijn. Dat niet alleen grote projecten als parkjes, maar zelfs de kleinste tuinen en begroeide daken een grote bijdrage aan het leefmilieu kunnen leveren, is terug te zien in de vele ontwerpen en projecten die het bedrijf inmiddels op haar naam heeft staan.

Door André Janssen

De groenplannen worden naast particulieren ook voor de semi-overheid gerealiseerd. Zo hebben in onder meer gemeente West Maas en Waal al verschillende straten een positieve metamorfose ondergaan. De biodiversiteit en de natuurlijke uitstraling van een tuin of straatbeeld zorgen ieder jaargetijde weer voor een mooie thuiskomst.

Rustpunt
Een groot aantal mensen trekt ter ontspanning vaak de natuur in. Groen, en vooral natuurlijk groen, is van groot belang om in de toch al drukke tijd tot rust te kunnen komen. Maar als iedereen er met mooie dagen massaal op uittrekt is de ontspanning vaak ver te zoeken. Wat is er fijner dan vanuit je eigen luie stoel te genieten van datgene wat je onder handbereik kunt hebben, dus waarom de natuur niet naar huis gehaald?

Makkelijke tuin
Een mooie tuin hoeft niet arbeidsintensief te zijn. Bij onderhoudsvriendelijkheid wordt vaak gedacht aan makkelijk; veel verharding en weinig groen. Ontwerpen van Van Laar's Hoveniers laten zien dat een 'makkelijke tuin' zeker niet saai hoeft te zijn. Nog los gezien van het feit dat uw tuin het visitekaartje van uw huis of kantoor is, geeft een weloverwogen, onderhoudsvriendelijke aanleg uw tuin een geheel andere uitstraling.

Rijk bloeiende tuin
Uiteraard wordt in eerste instantie uitgegaan van de wensen van de klant. Rekening houdend met de huidige klimaatontwikkelingen en een goede verhouding tussen plantenkeuze en beplantingsdichtheid ontstaat een levendige, boeiende en rijk bloeiende tuin die, behalve voor u, ook nog eens voor vlinders en andere insecten aantrekkelijk is.

Lange levensduur
De biodiversiteit en lange levensduur leveren de natuur daarbij ook nog eens een extra bijdrage die het zo hard nodig heeft. 'In eerste instantie is een plantrijke, maar onderhoudsvriendelijke tuin wel duurder in aanleg dan een reguliere tuin, maar als je het extensieve werk gaat tellen die het onderhoud nodig heeft, wordt het al snel terugverdiend.' aldus ondernemer Peter van Laar.

Meesterwerk
Peter van de Laar is tevens initiatiefnemer van Meesters van Tuinen, een landelijk collectief van geselecteerde kwaliteitsbedrijven. Onderlinge contacten en uitwisseling van kennis zorgen ervoor dat ieder aangesloten bedrijf scherp blijft op datgene wat hoog in het vaandel staat. Dat de ontwikkelingen niet stilstaan, is dan ook terug te zien in de duurzame aanleg en materiaalkeus die in de tuinen terug te vinden is. Een mooi voorbeeld is het gebruik van bamboe in plaats van kunststof vlonderdelen en om de tropische wouden te sparen geeft Siberisch hardhout kwalitatief een goed alternatief. De oorsprong van de materialen wordt daarbij nauwlettend in de gaten gehouden.

Daktuinen
Een andere bijdrage voor een gezond klimaat vormen de daktuinen welke behalve een klimatologische bijdrage niet alleen een zuiverende werking op het regenwater hebben, maar tevens luchtzuiverend werken. Van Laar: 'De natuur vormt de basis van ons werk en uw tuin. We gaan er dan ook bewust mee om.'

De aangelegde tuinen en parkjes laten de enige reclame zien die het bedrijf nodig heeft. De wensen van de klant gecombineerd met het juiste ontwerp maken van uw tuin een gezond en kloppend groen hart waar u lang plezier van zult hebben.

Van Laar's Hoveniers is gevestigd op Klapstraat 1A te Afferden.

Voor vragen en afspraken is het bedrijf bereikbaar op telefoonnummer 0487 – 511504.