Erna Arts.
Erna Arts. Foto: Maik Jansen

Door Ton van Hulst

In de rubriek 'de Maas & Waler dat ben ik' maken we wekelijks kennis met een inwoner van deze regio. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom wonen ze hier. Maar ook, wat zouden ze graag toevoegen aan de regio? En aan welke plek hebben zij bijzondere herinneringen? Het resultaat, bijzondere portretten van gewone mensen met een eigen verhaal.


Naam:                Erna Arts
Leeftijd:                50 jaar
Woonplaats:        Wamel

'In Rotterdam ben ik geboren. Toen ik zeven was verhuisden mijn ouders naar Druten, omdat mijn vader een baan kreeg bij een autobedrijf in Nijmegen. Het was in die tijd toch wel een geweldige onderneming, zo'n verhuizing naar een onbekende streek. Ik herinner me nog dat ik op school met mijn Rotterdamse accent soms een beetje vreemd werd aangekeken.' Erna vertelt met weemoed dat ze Druten toen nog zo mooi vond, met veel groen en boomgaarden. Samen met haar man Rob kwam ze, na in Beneden-Leeuwen gewoond te hebben, uiteindelijk terecht in Wamel.

VT-wonenduo

'We hebben dit huis, dat voor 1900 gebouwd is en waarop we helemaal verliefd waren, volkomen gestript en opgeknapt. De kinderen sliepen telkens in een andere kamer, die we stofvrij hielden tijdens de verbouwingen, en nu genieten we van de oude ziel die nog in dit huis zit. We houden beiden van oude spullen en gebruikten ook antieke deuren, ramen en kasten om de sfeer vast te houden. Iemand noemde ons wel het VT-wonenduo.'

In dezelfde lijn ligt de grote passie van Erna: haar brocante webwinkel. 'Ja, dat komt denk ik wel door mijn moeder, die samen met mij weleens naar rommelmarkten ging. Ik hou ervan als dingen geleefd hebben, dat je je bijvoorbeeld kunt voorstellen dat op de snijplank van ons keukenkastje iemand honderd jaar geleden een brood stond te snijden.' Ze wijst een antieke kast aan, die ze eerst via haar webwinkel te koop had staan. Maar toen de kopers afhaakten was Erna maar wat blij dat ze hem kon houden. Ze zette hem meteen in haar eigen keuken.

Franse markten

"Die oude spullen zijn vaak ook zo degelijk gemaakt. Ze gaan niet voor niets al zo lang mee. Goede materialen en uitstekend vakmanschap. We halen veel uit België en Frankrijk, Oost-Duitsland en Tsjechië.' Met een warme passie verhaalt ze over haar tochten langs Franse markten en vaste adressen, waar mensen soms speciaal voor hen leuke brocante-items bewaren. 'We hebben contacten met huisontruimers, dan vind je nog wel eens wat leuks. Sommige dingen komen in ons huis terecht, waar mensen ook ideeën en inspiratie op kunnen doen, terwijl andere spulletjes naar de kapschuur in de tuin gaan, die als een soort showroom fungeert. Helaas zijn de gouden tijden van de brocante wel voorbij.' Maar Erna vindt dat niet erg. Zolders en kelders doorstruinen, dat doet ze graag.

Sfeer, rust en karakter

'Je kunt er weliswaar niet rijk van worden, maar ik kan er wel intens van genieten als ik op oude, donkere zolders kom, tussen de spinnenwebben en de lagen stof - oppassen dat je je hoofd niet stoot - en ik dan ineens zo'n heerlijk oud lampje zie staan, met de olie er nog in. En dat je dan fantaseert dat zo'n ding misschien wel tachtig jaar geleden voor het laatst gebrand heeft. Laatst waren we in het huis van een overleden Franse dame. Alles bleek nog aanwezig, de kleding hing nog in de kast, het antieke servies stond nog op tafel. De muffe geur in het huis rook naar sfeer, rust en karakter.'

Achtergrond

Van sommige van haar klanten weet ze precies wat die willen hebben, en dan is ze dolgelukkig als ze iets geschikts vindt. 'Maar vaak zou ik het het liefst zelf willen houden. Kom even mee naar de woonkamer, zie je dit hier?' Een forse hutkoffer staat midden in de kamer, tussen de banken en de stoelen. Er staan wat kopjes op. 'Heerlijk toch, als tafeltje? En dat kastje aan de muur? Heeft mijn man gemaakt van een oud raampje.' Het meubelstukje oogt tweehonderd jaar oud en draagt bij aan de kalme uitstraling in deze ruimte. 'En hier, op dit plekje, maak ik vaak foto's voor de webwinkel. Een mooier achtergronddecor kun je je toch niet wensen, vind je wel?'

Heerlijk centraal

'In Wamel vinden we het geweldig. Ons oude huis, een stukje grond, een fijne kapschuur, door mijn man zelf in oude stijl verbouwd, de fijne buren. Ons dorp ligt heerlijk centraal, en je kunt hier zo fijn met de hond wandelen, over de dijk en de uiterwaarden. Ik ben blij dat we hier onze kinderen kunnen grootbrengen, in deze kleinschalige, gemoedelijke, gezellige omgeving. En we hebben hier ook alles wat we nodig hebben', besluit Erna.