Gelukkig Fit

In deze rubriek informeert Gelukkig Fit, een initiatief van stichting Beuningen Sport en Beweegt, lezers over afvallen en je fit voelen. Het gaat daarbij onder meer over patronen, balans en processen. Bijvoorbeeld over hoe je geheugen je gedrag bepaalt en daarmee je gewicht en je fitheid.

Heb je het plan opgevat om te gaan afvallen, dan is het goed om te weten dat er verschillende fases zijn waar je door gaat. De eerste is die van bewustwording. Je hebt een reden om te gaan afvallen.

Dan in de tweede fase ga je afwegingen maken, wat zijn de voordelen en de nadelen van afvallen. Als de voordelen opwegen tegen de nadelen, dan komt de volgende fase: je treft voorbereidingen en komt in actie. In het begin is deze fase redelijk gemakkelijk. De motivatie is hoog en je ziet het resultaat en het geeft een geweldig goed gevoel. Maar gaandeweg wordt dat minder.

Dan komt de fase van het volhouden en structurele aanpassingen maken. Dit is verreweg de moeilijkste fase. Het afvallen gaat langzamer en het beloningsgevoel wordt minder. Een belangrijke factor is of je je patronen hebt kunnen veranderen. Als dit niet is gebeurd, is de kans groot dat er een ommekeer plaatsvindt en je langzaamaan weer in gewicht toeneemt. Meer informatie op: www.gelukkigfit.nl.