Roy van Mameren.
Roy van Mameren. Foto: John van Gelder

De Volvo 240 Turbo van Roy van Mameren


'Ik heb dit model altijd mooi gevonden. Ik ben er zo ongeveer bij toeval aangekomen: een verzamelaar die er een stuk of zes had overleed, en zijn collega's namen er ieder een over. Ik heb hem nu samen met een collega.

Door Ton van Hulst

Deze auto komt uit België, en rijdt sinds 2001 in Nederland. Er is maar één serie gemaakt van deze uitvoering. Het is gewoon degelijk werk; hij rijdt uitstekend'. Roy praat over zijn auto als over een goede vriend.

'Ja, hij kan gemakkelijk 180, 200 kilometer per uur. Dat mag wel niet, maar als ik zeg: 'Ik ga even de Volvo uitlaten', dan weten de mensen om mij heen wel hoe laat het is', grapt hij.

Mooi-weer-auto

Roy rijdt er niet het hele jaar mee, want in de winter staat ie in de stalling. 'Eigenlijk is het wel een beetje een mooi-weer-auto, een soort auto voor de zondag. Veel heeft hij nog niet gelopen: nu staat de teller op iets boven de twee ton, dat kan ie makkelijk aan. Het is de sport niet al te veel kilometers te maken, dan behoudt ie ook zijn waarde. Ik heb al wel eens een bod gehad, maar nee… daar deed ik hem niet voor weg.' Roy kijkt regelmatig om. Hij wil zien hoever het met zijn Volvo is, die nu bij Carwash in Druten onder de automatische sproeiers staat.

Oorspronkelijke lak

'Als ie hier gepoetst is, van binnen en van buiten, is het werkelijk een pláátje. De oorspronkelijke lak ziet er na een wasbeurt weer helemaal uit als nieuw. Gelukkig heb ik er niet veel onderhoud aan.

Een paar druppeltjes olie, een slangetje, kleine dingetjes. Bij de benzine moet ik wel af en toe wat loodvervanger doen, maar hij heeft me nog nooit in de steek gelaten, ik rij er zó mee naar Spanje, hoor.'