Afbeelding
Foto: NVM

Overspannen woningmarkt vraagt om goede begeleiding kopers

MAAS EN WAAL - Een beperkt woningaanbod in combinatie met een lage hypotheekrente betekent voor kopers een overspannen huizenmarkt. In onze streek gaan woningen momenteel dan ook als warme broodjes over de toonbank. Met toenemende regelmaat worden Maas en Waalse huizen zelfs overboden. De sleutel tot een succesvol kooptraject? Een goed en persoonlijk advies.


Het lijkt een open deur, maar de zoektocht naar een koopwoning start met het bepalen van je financi ële mogelijkheden. Toch is dat niet het eerste waar kopers aan denken, zo blijkt vaak. Weten wat je kunt lenen en welke maandlasten passen bij je levensstijl, zorgen er echter voor dat je snel kunt schakelen als je je droomwoning gevonden hebt, bijvoorbeeld tijdens de Open Huizen Dag, op zaterdag 6 oktober aanstaande.

Eén aanspreekpunt

Om in een overspannen woningmarkt snel en goed je eigen wensen en mogelijkheden in kaart te brengen, is één aanspreekpunt bijna een must. RegioBank en Univé Druten bieden die mogelijkheid, en dat in het centrum van Druten. 'Met een kantoor, waar je altijd vrijblijvend binnen kunt lopen', aldus Gea Kersten, hypotheekadviseur. 'Een eerste gesprek waarin we kijken naar financiële mogelijkheden, zoals het maximaal te lenen hypotheekbedrag, is bovendien gratis. Daarbij kunnen klanten bij ons altijd rekenen op een advies dat het beste aansluit bij hun persoonlijke situatie. Soms is dat met een hypotheek van RegioBank, maar ook leningen bij andere banken zijn mogelijk. Net als een combinatie met één van onze verzekeringen. En dat alles onder één dak geregeld.'

Aankoopbegeleiding

'Het aanbod wordt steeds kleiner, terwijl de vraag enorm groot blijft', weet ook Frank van Lunen, NVM-makelaar bij Hans Janssen Garantiemakelaars in Druten. De lage rente en de beperkte nieuwbouw zorgen ervoor dat dit op korte termijn niet gaat veranderen. De manier van verkopen is hier ook op aangepast: kijkdagen, inschrijven, bieden-vanaf-prijzen. Allemaal oude verkoopmethodes die weer nieuw leven worden ingeblazen. Veel kopers zien door de bomen het bos niet meer. Wij helpen hen dan ook graag met aankoopbegeleiding.' Naast het onderhandelen over de verkoopprijs, worden kopers bij aankoopbegeleiding geadviseerd over juridische zaken en het verkrijgen van een taxatie- of bouwkundig rapport.

Financieel plan

Om een weloverwogen bod uit te brengen op een droomwoning kan het eveneens verstandig zijn om een financieel plan te laten maken. 'Het financieren van een huis houdt namelijk veel meer in dan alleen weten hoe zwaar de maandlasten zijn', aldus Annemarie Bouman van Paul Soetekouw Financieel Advies in Beneden-Leeuwen. 'Belangrijk is om rekening te houden met alle gebeurtenissen die in een mensenleven voor kunnen komen. Daarvoor stellen wij graag samen met klanten een financieel plan op, kijkend naar ieders persoonlijke situatie. Een plezierige en persoonsgerichte benadering staat daarbij centraal. Want,' zo besluit Annemarie, 'er écht zijn voor de klant kenmerkt ons als vertrouwd Maas en Waals kantoor al vijfentwintig jaar.'

De NVM Open Huizen Dag vindt aanstaande zaterdag 6 oktober plaats van 11.00 tot 15.00 uur. Kijk op www.funda.nl voor de deelnemers.