Plan(k) voor de kop

Onlangs klaagde ik nog dat het collegeprogramma van Beuningen al maanden op zich liet wachten. Kennelijk leest men mee op het gemeentehuis, want deze week lag dat epistel er ineens. En ja, het is een waar juweeltje van duidelijk beleid.

Het werkje begon met duurzaamheid. Beuningen krijgt vier windturbines waarvan de locaties 'eind 2018' bepaald worden. In Ewijk verrijst een ECO-wijk, genaamd Keizershoeve III. Maar daarvan hoeven de plannen pas over een jaar klaar te zijn. En zonnevelden? Die worden 'gestimuleerd'. Wat betekent dat, groeien die vanzelf dan?

In het hoofdstuk Veiligheid en Openbare orde werden spijkers met koppen geslagen. Wat te denken van de handhavingstaken? Die worden 'nog in beeld gebracht'. Nog een ernstiger onderwerp: ondermijning. Durf het bijna niet meer te zeggen, maar: hier komt een plan van aanpak voor.

Door naar Kunst en Cultuur waar geen plannen voor komen. Maar wel een nota, zodra er enige notie is.

Over woningbouw kan ik kort zijn. Er komen plannen, verschillende plannen. Plannen voor senioren en plannen voor ouderen die zorg nodig hebben. In al die plannen kun je niet wonen, tenzij je er een huis van vouwt. Wel is duidelijk wat er met bedrijventerrein De Sluis gaat gebeuren: er komt een uitvoeringsplan waarin over de toekomst gesproken wordt. Alle schoolgebouwen krijgen trouwens een integraal huisvestingsplan. Daar kan het eventuele, nieuwe zwembad alleen van dromen, daar staat alleen een onderzoek voor gepland.
En dit zijn nog de meest concrete zaken. Op het invoeren van het jeugdlintje en de komst van een extra opsporingsambtenaar na staat er voor de komende vier jaar niks vast. Het collegeprogramma hangt verder aan elkaar van ambtelijke dooddoeners als 'we gaan veel in kaart brengen' en 'we blijven ons inzetten voor' en 'we gaan zaken monitoren'.

Kortom, dit college scheept haar kiezers op met een schandelijk vage toekomst. Daar zou nou eens onderzoek naar gedaan moeten worden, en daarna een plan van aanpak dat we natuurlijk wel goed moeten monitoren.