Ben van Beuningen.
Ben van Beuningen. Foto: Ger Loeffen

Donor geeft 325 liter bloedplasma

BEUNINGEN - Zou er een opleiding 'mensenhelper' zijn, dan zou Beuningenaar Ben van Beuningen 'summa cum laude' slagen. Van Beuningen was en is op veel fronten actief in de gemeente Beuningen. En ver daarbuiten. Rode draad: goed zijn voor de medemens.

Door Ger Loeffen


Op vrijdag 5 oktober wordt bij hem voor de 500ste keer bloedplasma afgenomen. 'Weet je dat maar 1,9 procent van de Nederlanders bloed of bloedplasma geeft', zegt Ben mij vragend en met een gefronst voorhoofd. 'Dat zijn er maar 325.000 op de ruim zeventien miljoen. Dat is toch veel te weinig.'

Tien Nederlanders zijn Ben voorgegaan. Hij is de elfde Nederlander die 500 keer bloedplasma heeft gedoneerd; de derde in de regio Nijmegen. Per afname wordt bij Sanquin 650 cc bloedplasma uit zijn lichaam 'getapt'. Elke twee weken. Bij een afname zoals bij Van Beuningen wordt het plasma 'opgevangen' en worden de rode bloedcellen weer teruggegeven aan het lichaam.
Het plasma van Ben is van dusdanig hoge en constante kwaliteit dat het rechtstreeks wordt toegediend bij mensen met een bloedziekte, zoals bijvoorbeeld hemofilie. Hemofilie of 'bloederziekte' is een erfelijke aandoening waarbij bloedingen in spieren en gewrichten optreden door een tekort aan stollingsfactoren. In Nederland hebben ongeveer 1.600 mensen een vorm van hemofilie, en kunnen dagelijks door een klein ongelukje in levensbedreigende situaties komen. Daarnaast wordt van bloedplasma levensreddende medicijnen gemaakt.

Leeftijdsgrens

Als donor kan Ben nog even vooruit; was vroeger de leeftijdsgrens voor het doneren van bloed 70 jaar, onlangs is deze verhoogd naar 80 jaar. Ben is al ruim 40 jaar donor en heeft dat ook aan zijn beide zonen doorgegeven.

Vier jaar geleden stopte Van Beuningen met zijn werkzaamheden voor Iriszorg. Hij was er teamleider en werkte intensief met ouderen met gedragsproblemen. Naast tuinieren is Van Beuningen actief als bestuurslid van Het Dijkmagazijn, zit in een werkgroep voor beschermd wonen en kookt bij de dagopvang voor ouderen in Ewijk. Als deelnemer aan de Vierdaagse heeft Ben van Beuningen al bijna vijftigduizend euro bij elkaar gelopen voor de stichting Matchis, de stamceldonorbank.

Ook bloedplasmadonor worden? Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.sanquin.nl.