Project Veerdam, voorlopige plattegrond.
Project Veerdam, voorlopige plattegrond. Foto: Gemeente Druten

Drutense Veerdam in ontwikkeling

DRUTEN - De Drutense Veerdam wordt nieuw leven ingeblazen. Vorige week zijn de contracten tussen de gemeente en de Stichting Veerdam Exploitatie ondertekend. Dat betekent dat de plannen, die al een tijd op de plank liggen, kunnen worden gerealiseerd. Geld is er ook: de stichting (waar 40 bedrijven onder vallen) heeft ruim 7 ton via sponsorbijdragen in kas, de provincie paste 5 ton bij, mits dit jaar wordt begonnen met het project, en de gemeente deed 1 ton in de pot.

Door Piet Zeeuwen


De gemeente en de stichting gaan de Veerdam toeristisch en recreatief ontwikkelen, zodat er meer reuring komt op deze locatie. Om dat te bewerkstelligen komt het oude bunkerschip komt terug. Het is door de stichting aangekocht en wordt momenteel in Cuijk verbouwd van bunkerwinkelschip tot een ruimte met zes horecazaken; een zogenoemde rivierpleisterplaats. Eenmaal klaar en terug op de oude ligplaats wordt de buitenkant opgepimpt. Dat gebeurt bij Veerdam-buurman scheepswerf De Gerlien van Tiem. 'Beter een goede buur, dan een verre vriend', aldus de zegsman van de stichting, Rob Huisman.

Binnenhaven

'Lag het schip vroeger tegen de Veerdam aan de rivierkant, nu komt het in de haven te liggen. Dat was een dringende wens van provincie, Rijkswaterstaat en de gemeente. Er zit echt niemand op calamiteiten en/of aanvaringen te wachten', vertelt Huisman. Die binnenhaven is momenteel te ondiep voor zo'n kolossaal schip en moet dus uitgebaggerd gaan worden. Het is te hopen dat het waterpeil van de Waal snel stijgt, zodat met die werkzaamheden kan worden begonnen. Huisman zegt dat Boskalis (de baggeraar, red.) heeft toegezegd dat wanneer het baggerschip er niet in kan, men vanaf de kant met een kraan begint. Natuurlijk moet er op zo'n toeristische trekpleister water, stroom en riolering worden aangelegd.

Al het werk gebeurt in twee fasen. In fase 1 begint men met het uitbaggeren van de haven en het verwerken van de waterbodemverontreiniging, het aanleggen van steigers en vijf camperparkeerplaatsen, het maken van voldoende parkeervakken, het realiseren van een taxiboot en het aan laten leggen van schepen uit de schepencarrousel. In fase 2 volgt het mogelijk realiseren en/of verplaatsen van camperplaatsen naar een locatie in de Afferdense en Deestse Waarden.

'Met Hemelvaart moet alles klaar zijn,' aldus Rob Huisman, 'en is de Drutense Veerdam voor toeristen een uitnodigende plek om aan te leggen, en voor Drutenaren een reden naar de Waal te trekken.