De groep van Rosa en Sanne doet een spelletje 'verbeelding'.
De groep van Rosa en Sanne doet een spelletje 'verbeelding'. Foto: Femke Pierlo

Toneelspel prikkelt de kinderlijke fantasie

BEUNINGEN - 'Kinderen hebben het steeds drukker en hebben meer dingen te doen, daardoor wordt het lastig om ze aan toneel te binden. En dat terwijl toneel juist veel voor kinderen en hun ontwikkeling kan betekenen', merkt sociaal cultureel werker Joseph Vink van Stichting Perspectief op. Jeugdtheater Tierelier is onderdeel van deze stichting en brengt jeugd en jongeren in contact met alle aspecten en vormen van jeugdtheater. Het theater draait volledig op vrijwilligers, van technici tot regisseurs en van horeca tot schmink.

Door Femke Pierlo


Bij jeugdtheater leer je onder andere omgaan met je houding: hoe sta je erbij en hoe voel je je als je zelfverzekerd bent? Dat kan prettig zijn voor iemand die normaal wat teruggetrokken is. De vaardigheden die je leert kun je de rest van je leven gebruiken: spreken in het openbaar, jezelf verstaanbaar maken en optreden. Theater kan juist ook een uitlaatklep zijn om drukte kwijt te raken en eens te ervaren hoe het is om rustig te zijn. Het jaar begint met spelletjes om hiermee kennis te maken en aan de groep te wennen.

Fantasie

In deze tijd waarin kinderen veel media zoals computers en smartphones gebruiken, wordt de eigen fantasie minder gestimuleerd. Tierelier motiveert kinderen juist om hun fantasie te gebruiken en mee te denken over hun toneelstuk. De regisseuses hebben zelf toneel gespeeld of hebben een connectie met kinderen en pedagogiek. Zij zorgen ervoor dat het jaar voor ieder kind succesvol wordt en dat zij de rol van hun leven kunnen spelen. Zij schrijven een verhaallijn rondom de verzonnen karakters.

Uitvoeringsweekend

Het uitvoeringsweekend is de afsluiting van elk jaar. Elke groep speelt dan een eigen bedachte voorstelling. 'In de middag ga je naar het theater toe, word je opgemaakt en krijg je mooie kleren aan. Dan ga je nog oefenen en later ga je het optreden doen. Als je eenmaal speelt, heb je niet in de gaten dat er zoveel mensen kijken. Als iedereen aan het eind van de voorstelling klapt, denk ik meestal jammer dat het nu al afgelopen is, want het is zo leuk.'

Lijkt het je leuk om mee te doen en wil je meer informatie? Neem dan contact op met Joseph Vink (024-6750939). Je wordt ingedeeld in een van de drie groepen: 6-9, 9-13 of 13-17 jaar. De theaterlessen zijn in Theater de Molen, Molenstraat 54, Beuningen.