Omgekeerd inzamelen niet uitgesteld

WEST MAAS EN WAAL – Inwoners van de gemeente West Maas en Waal dienen vanaf 1 januari 2019 hun restafval naar ondergrondse containers in hun buurt te brengen. De gemeenteraad, die afgelopen donderdag bijeen kwam, had de keus om dit plan met een jaar te vertragen, maar dat bleek te kostbaar, en uitstel betekent geen afstel.

Een en ander betekent wel dat de AVRI haast moet maken met het wegnemen van een aantal obstakels. Er is nog steeds geen oplossing voor zwerfafval, of een voordeliger oplossing voor afval veroorzaakt door leeftijd en andere ongemakken. Voor mensen die slecht ter been zijn komt misschien een afvalcoach, en anders kan men wellicht terecht bij de buren, aldus wethouder De Vree. Op 18 oktober neemt het Algemeen Bestuur (AB) van de AVRI een besluit over de manier van blik inzamelen (blik bij het glas of bij het plastic) en over de tarieven. De AVRI ziet geen kans om containers, waarvan nu al aannemelijk is dat de locatie niet deugt, nog voor 1 januari te verplaatsen. Ellen Jagtenberg (VVD) pleitte er in de raadsvergadering voor om de AVRI hier extra op aan te spreken, het veel zou ergernis en geld besparen.

De raad was eensgezind in zijn ergernis betreffende de rigide houding van de AVRI. Democratie betekent ook rekening houden met de minderheid, daar hebben de gemeenten Tiel, als ook West Maas en Waal, weinig van gemerkt. 'Het samenwerkingsverband van de tien gemeenten werkt niet meer', meende Van Gelder (CDA).

Nieuwe inzichten

Met de komst van een nieuw algemeen bestuur bij de AVRI groeit de hoop dat er nieuwe inzichten ontstaan, met meer respect en ruimte voor de opvattingen en eigenheid van de deelnemende gemeenten. De vergadering van het AB afgelopen donderdag leverde een pittig gesprek op, aldus De Vree, die verslag deed in de gemeenteraad. 'Er was veel bijval voor het idee om meer maatwerk te leveren en een andere manier van kijken naar wat er speelt in gemeenten. Dat er lessen zijn geleerd. Al was het maar omdat er een nieuwe uitdaging voor de deur staat: de inzameling van het oud papier gaat op de schop.'