Toekomstklanken

De rest van de wereld gaat dagelijks richting de toekomst, maar in het immer stug haar eigen koers varende West Maas en Waal wordt de toekomst op één dag gevierd: 31 mei om precies te zijn.

Op die dag mogen burgers met ideeën komen die van West Maas en Waal een nog betere gemeente moeten maken. Deze week werden de beste voorstellen uit die ideeënoogst gepresenteerd. Ze zijn namelijk zo goed dat de gemeente ze overneemt. De kloof tussen publiek en politiek wordt gedicht waar je bij staat! Wat gaat er zoal gebeuren?

'Onderwijs: in overleggen met SPOM en PAX Junior buitenlessen stimuleren.'
Vertaling: de gemeente moet in conclaaf met de koepelorganisatie van basisscholen en het Pax Christi college, zodat sportleraren doorkrijgen dat zwetende scholieren niet alleen in een bedompt zaaltje sportief kunnen doen, maar ook op een frisse grasweide als 't weer het toelaat. Een schot voor open doel, om in gymtermen te blijven.

'Wonen/Welzijn en Zorg: preventienetwerk opzetten ter voorkoming van eenzaamheid en project 'Veilig Ouder Worden' starten.'
Vertaling: weer een netwerkje erbij, plus een pamperprojectje om ouderen te paaien. En dat terwijl Thuiszorg en bestaande netwerken deze kwetsbare groepen óók kunnen bedienen mits ze voldoende tijd en geld krijgen hun werk te doen.

'Ondernemen/Mobiliteit: onderzoek doen naar slim deelvervoersysteem ('AutoMobiel' in combinatie met de al bestaande dorpsdeelauto's).'
Vertaling: Hoe je in een wijds gebied West Maas en Waal een deelvervoersysteem kan opzetten, is me nog even een raadsel, al zal er vast een ondernemer zijn die er geld in ziet. En die bestaande dorpsauto's? Dat zijn er precies twee op ruim 18.000 inwoners. Plan die ziekenhuisafspraak vast vooruit, je bent in augustus 2042 een keer aan de beurt.

Er waren ook nog voorstellen over toerisme en duurzaamheid met zoveel vrijblijvende ambtelijke taal dat ik spontaan de zin in morgen verloor. Als het verleden één ding heeft bewezen, is het dat de mooiste toekomstmuziek uit open deuren klinkt.