De eerste repetitie van de streekmusical Leste Snert.
De eerste repetitie van de streekmusical Leste Snert. Foto: John van Gelder

Enthousiaste aftrap voor Streekmusical Leste Snert

DEEST - Het was er een geroezemoes van jewelste, in de Blokhut in Deest, je waande je op de Leste Mert. Alleen in dit geval ging het om de voorbereidingen voor de Leste Snert, de in opdracht van de Bewaorsmiense geschreven musical die in 2019 op de planken komt.

Door Ton van Hulst

In afwachting van de rol die ieder toebedeeld zou krijgen, zat een grote groep spelers en andere medewerkenden, kletsend met elkaar, te wachten totdat de avond geopend werd door voorzitter Theo Verhoeven. Sommigen droegen voor deze gelegenheid, geheel bij het stuk passend, nu al kleding zoals die rond 1919 in de mode was. Daarna deed de schrijver van de musical, Bas van der Hoeven, iets over de strekking van het verhaal uit de doeken. Onder regie van Dayenne van de Geyn begonnen de enthousiaste spelers uit de regio vervolgens met de eerste leesrepetitie voor het stuk over de honderdste Leste Mert in 1919, een heerlijk stuk theater voor alle leeftijden.

'De Leste Mert is de grootste jaarmarkt van Maas en Waal en ontvangt bezoekers uit alle Maas en Waalse dorpen', vertelt Jovita van de Klok, PR-vrouw van de Bewaorsmiense. 'In deze musical wordt een ode gebracht aan de onverzettelijke Maas en Walers. Het verhaal speelt zich af in café In d'n Slaopende Os. Er zijn grootse plannen: het eeuwfeest van de Leste Mert zal worden gevierd met een snertkookwedstrijd, en er is zelfs al een Leste Mertlied gecomponeerd, maar…'

Iedereen weet: als de hoogmis en de Leste Mert niet meer worden gevierd, dan houdt de wereld op te bestaan, maar uiteindelijk komt alles toch nog op zijn pootjes terecht. In deze musical komen werkelijkheid, fantasie, verleden en heden bij elkaar. De speeldata zijn: 29, 30 en 31 maart in D'n Bogerd in Druten en 12, 13 en 14 april in De Rosmolen in Beneden-Leeuwen. Kaarten à 15 euro zijn op 27 oktober verkrijgbaar op de speellocaties.