De sneeuwval leverde bijzondere beelden op.
De sneeuwval leverde bijzondere beelden op. Foto: Wim Piels

Dickens Festijn schuift week op

DRUTEN - Het jaarlijkse Dickens Festijn in Druten vindt dit jaar plaats op zondag 16 december. Daarmee schuift het populaire winterevenement een week op. 'De laatste jaren kwamen we steeds dichter in de buurt van het Sinterklaasfeest, en aangezien de bekende verhalen van Charles Dickens zich veelal in de kerstperiode afspelen, hebben we besloten om een later weekend in december te kiezen', aldus de organisatie.


Extreme weersomstandigheden vormden tijdens het Dickens Festijn vorig jaar een flinke uitdaging voor het bestuur. 'Hevige sneeuwval leverde sprookjesachtige beelden op, maar mede doordat het KNMI adviseerde om niet de weg op te gaan, was een sterk afgeslankte vorm van het oorspronkelijke programma te zien', aldus Dickens-voorzitter Jan de Vuijst.

Mooiste editie ooit

'De editie van vorig jaar was zonder meer de mooiste editie ooit geworden', haakt bestuurslid Ruben Schiks, mede-verantwoordelijk voor het straattheater, in. 'Ieder jaar werken we hard aan het verhogen van het kwaliteitsniveau van ons evenement. Vorig jaar zou een recordaantal theatergezelschappen naar Druten afreizen, met een verdubbeling van het aantal decorstukken dat in eerdere edities het straatbeeld vulde. Helaas konden we lang niet alles laten zien wat we in petto hadden. Maar,' zo redeneert hij, 'wat in het vat zit verzuurt niet.'

Schepje er bovenop

Wie denkt dat het komende Dickens Festijn een kopie wordt van het oorspronkelijke programma van vorig jaar heeft het overigens mis. 'Natuurlijk zijn acts die vorig jaar niet uitgevoerd zijn, opnieuw geprogrammeerd. We vinden het echter te leuk om nieuwe taferelen te bedenken en te ontwikkelen', vertelt Esther Voet. 'We doen er dit jaar dan ook nog een schepje bovenop, als het gaat om het aantal acts en de aankleding van ons evenement.'

Groeiende bekendheid

De steeds groeiende bekendheid van het Drutense evenement speelt daarin een belangrijke rol. 'Waar we jaren geleden stad en land afreisden om met theatergezelschappen in contact te komen, melden zich nu spontaan groepen. Dit jaar mogen we voor het eerst een Victoriaans gezelschap uit Belgiƫ verwelkomen, die over ons evenement hadden gelezen op een forum voor Dickens-liefhebbers. Dat voelt toch wel als een kroon op ons werk van de afgelopen jaren', besluiten de drie trots.