Marita Ploemen aan de wandel met bewoonster Riet.
Marita Ploemen aan de wandel met bewoonster Riet. Foto: Femke Pierlo

Door Femke Pierlo


Vrijwilligers zijn onmisbaar binnen een sociale en leefbare samenleving. Alleen al in Maas en Waal zijn duizenden vrijwilligers actief. Op het sportveld, in de zorg, op het gebied van kunst en cultuur of binnen een andere sector. Elke maand belicht de Maas&Waler een vrijwilliger, diens functie en zijn/haar beweegredenen om dit werk te doen. Deze week: Marita Ploemen uit Druten, vrijwilliger bij Het Gastenhuis.

Het Gastenhuis in Druten is een kleinschalige woonzorgvoorziening, gericht op mensen met dementie. Bijna elke ochtend is hier een vrijwilliger aanwezig, die bewoners net wat extra aandacht kan geven. Marita Ploemen is één van deze vrijwilligers. Zij heeft in de zorg voor verstandelijk gehandicapten gewerkt en wilde na haar pensioen graag iets doen in de ouderenzorg. In de krant las ze over Het Gastenhuis, waar ze meteen enthousiast over was. Ze heeft de ontwikkelingen gevolgd en is hier sinds de opening, in november 2017, op dinsdag- en donderdagochtend actief als vrijwilliger.

Huiselijke sfeer

'In Het Gastenhuis hangt een goede, open sfeer, waardoor het voor bewoners lijkt alsof ze echt thuis zijn', vertelt Ploemen. Vanuit haar achtergrond is ze een groot voorstander van kleinschalig wonen. Mensen ervaren in Het Gastenhuis nog zoveel mogelijk hun normale leven, zoals het thuis ook ging. Bewoners helpen zelfs met het huishouden, zoals het opvouwen van de was of het dekken van de tafel.

Iedere vrijwilliger geeft eigen invulling aan de activiteiten die ze voor de bewoners opzetten. De een tekent en schildert, de ander doet spelletjes met bewoners. Ploemen vindt het erg belangrijk dat bewoners zo lang mogelijk mobiel blijven. Zeker als het mooi weer is, gaat ze graag met bewoners naar buiten om een rondje te lopen. Bovendien organiseert ze groepsactiviteiten rondom beweging, zoals balspellen en kringoefeningen.

Praatje over vroeger

Bewoners maken graag een praatje met Ploemen over vroeger. De tijden waarin er nog geen wasmachine was en de telefoon nog aan de muur hing herleven door gesprekken. Er komen mooie herinneringen van bewoners boven, en het is fijn om hier uiting aan te geven. Sommige bewoners zijn juist ook benieuwd naar het nieuws en lezen graag de krant. 'Het is heel gevarieerd wat je kunt aanbieden op individueel niveau, omdat behoeftes en mogelijkheden van bewoners verschillen', aldus Ploemen.
Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom, voor begeleiding bij individuele of groepsactiviteiten, of het ondersteunen van de gastvrouw.