Avri afvallige

De regionale afvalaffaire begint clowneske vormen aan te nemen. Net als Tiel wil West Maas en Waal niets weten van het nieuwe 'omgekeerd inzamelen'. Maar omdat acht van de tien buurgemeenten wel getekend hebben bij het kruisje, zit men er aan vast. Of toch niet?

West Maas en Waal wil een jaar uitstel, al kost die tijdelijke maatregel minstens een dikke ton. VVD-raadslid René Cruijsen vindt dat nog niet ver genoeg gaan, hij overweegt een heuse "Avrexit".

Klinkt leuk, maar daar zit een prijskaartje aan in de vorm van een afkoopsom. Tiel moest zo'n 10 miljoen overmaken naar de Avri. West Maas en Waal is nog niet half zo groot, maar waar haalt de gemeente drie tot vier miljoen vandaan?

En wie haalt het vuil op zodra de Avri afgekocht is afgedropen? De DAR doet het al in Druten, die willen vast wel een paar kilometer doorrijden. Klein detail: in Druten is men allang omgekeerd aan het inzamelen, dus daar schiet je niets mee op.

Laten we eens verder fantaseren, ik krijg er nu lol in. De gemeente heeft altijd de mond vol van zelfstandigheid, dus ze kunnen de afvalverwerking ook weer in eigen beheer gaan doen!
Of zou er sinds de afgelopen 50 jaar toch iets meer nodig zijn dan één vrachtwagen die wekelijks door de dorpjes tuft om wat zakjes op te pikken? Die vraag was retorisch en recyclebaar.
Want hoe doen we dat met milieustraten, glasbakken, oud papier, plastic, GFT en restafval? De kosten daarvan zijn niet te overzien, daarom zijn gemeentes überhaupt gaan samenwerken op dit soort gebieden.

Ik adviseer daarom #Avrexit aanhanger René Cruijssen om z'n plan eens voor te leggen aan zijn Britse collega Theresa May. Zij kan hem haarfijn en koeltjes uitleggen dat uittreden vooral heel stoer klinkt, maar dat het verder vooral political suicide is.

En daar is geen woord Frans bij.