Jan Lewiszong poetst één van zijn klassiekers.
Jan Lewiszong poetst één van zijn klassiekers. Foto: John van Gelder

Verzamelaars brengen collectie antieke trucks eenmalig samen

DRUTEN - Liefhebbers van klassieke merken als Ford, DAF en Scania kunnen op zondag 14 oktober hun hart ophalen tijdens de eerste én enige editie van de 'Dag van het historisch transport'. Een aantal fervent verzamelaars van antieke trucks brengen hun collectors items die dag voor één keer samen. In totaal zijn ruim 100 unieke vrachtauto's te zien.


'Het tijdelijke wagenpark, bestaande uit voertuigen uit de periode van 1935 tot 1980, kent enkele bijna museale stukken van onschatbare historische waarde', vertelt Stan van den Dobbelsteen, die door de initiatiefnemers benaderd werd voor de organisatie van het evenement. 'Ik heb al iets meegekregen van het "dieselgeweld" dat de veertiende te zien zal zijn, en ik durf te garanderen dat menig truckershart daar sneller van gaat kloppen.'

Unieke exemplaren

Jan Lewiszong, van het gelijknamige transportbedrijf uit Bergharen, is één van de verzamelaars die zijn trucks aan het grote publiek zal showen. 'Ik deel mijn passie samen met mijn zoon', aldus Jan. 'Samen hebben we ruim dertig klassieke voertuigen, die we graag met mensen delen. Dat hebben we nog nooit eerder op deze schaal gedaan en dat maakt het evenement uniek.' Uniek zijn ook de exemplaren die vader en zoon Lewiszong inbrengen. 'We hebben van alles, van oude DAF's tot GMC's en zelfs een FTF. Die trucks werden in Wijchen gemaakt en zijn bij veel Maas en Walers dan ook welbekend.'

Truckersbal

De vrachtwagens en de gehaktballen, bij voorkeur uit de jus, zijn (onlo)smakelijk met elkaar verbonden. Een lekkere 'truckersbal' mag dan ook niet ontbreken op het evenement. 'Voor de eerste 1.000 bezoekers is er daarom een gratis balletje gehakt te verkrijgen', vertelt Van den Dobbelsteen. De 'Dag van het historisch transport' vindt plaats in en om het voormalige gebouw van meubelfabrikant Treco aan de Van Heemstraweg in Druten en duurt van 11.00 tot 18.00 uur. De entree is gratis.
De opbrengst uit de horeca wordt geschonken aan De Zonnebloem afdeling Druten en wordt gebruikt voor de organisatie van haar 60-jarig jubileumfeest.