Ad van Heiningen.
Ad van Heiningen. Foto: Maik Jansen

Door Ton van Hulst

In de rubriek 'de Maas & Waler dat ben ik' maken we wekelijks kennis met een inwoner van deze regio. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom wonen ze hier. Maar ook, wat zouden ze graag toevoegen aan de regio? En aan welke plek hebben zij bijzondere herinneringen? Het resultaat, bijzondere portretten van gewone mensen met een eigen verhaal.


Naam:                Ad van Heiningen
Leeftijd:                62 jaar
Woonplaats:        Beuningen

"In 1955 was Tiel mijn geboorteplaats, vanwaar ik op mijn negende verhuisde naar Alphen. Ik ging in Druten naar school, naar de Pax, en groeide van kinds af aan al op met boeken en kranten. Mijn vader schreef boeken over de geschiedenis van Maas en Waal, en ik werd in mijn jeugd krantenbezorger. Later pendelde ik met mijn brommertje van het redactiekantoor in Tiel met kopij naar de drukkerij in Nijmegen." Aan het woord is Ad van Heiningen, krantenman in hart en nieren, en voormalig hoofdredacteur van De Gelderlander.

Slag om Arnhem

"Tijdens mijn studie geschiedenis werkte ik als medewerker van de sportredactie in Tiel. Daarna kon ik aan de slag als leerling-journalist bij de Gelderlander in Arnhem. Daar kreeg ik voor het eerst te maken met de Tweede Wereldoorlog. Met name de Slag om Arnhem had van meet af aan mijn belangstelling. Ik kwam in die tijd veel bij het Airborne Museum in Oosterbeek." Vanwege een nieuwe functie bij De Gelderlander verhuisde hij van Wageningen naar het Land van Maas en Waal, waar hij geniet van onder andere de natuur. Ad vindt het een prachtig gebied, waar je de kracht van het voorbij stromende water kunt voelen. "Ik heb iets met geschiedenis en dijken. Ik heb dat deels van mijn vader; zijn boeken belichtten de oudere geschiedenis van Maas en Waal, terwijl ik schrijf over de recentere periodes. Als kind fietste ik ook bij hoog water naar school, en bij de afritten van de dijk merkte je pas goed hoe enorm snel en krachtig dat water was. Toen ik vaak als koerier naar het Veerhuis in Wamel moest, ging ik op de ondergelopen veerweg wel eens onderuit met mijn fietsje."

De Oversteek

Bij de krant heeft Ad een aantal grote projecten uitgevoerd, die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. "In 1984 verzorgde ik voor de eerste keer een krantenbijlage over de Slag om Arnhem. In 2010 hadden we samen met Omtroep Gelderland een mooie serie verhalen en televisie-uitzendingen over de oorlog. Nu eens niet over militairen, maar over vrouwen in oorlogstijd: moeders, huisvrouwen. Drie jaar later werd in Nijmegen de nieuwe verkeersbrug geopend, De Oversteek, die genoemd is naar de militaire operatie in september 1944, waarbij Amerikaanse militairen op dezelfde plaats de rivier overstaken om de bruggen te veroveren. Daarbij kwamen helaas 48 jongens om het leven. Wij hebben die mensen een gezicht gegeven." Volgend jaar is het vijfenzeventig jaar geleden; dat zal waarschijnlijk echt de laatste keer zijn dat er nog ooggetuigen van toen bij de herdenking aanwezig zijn.
"Om de herinnering levend te houden en het herinneringstoerisme te bevorderen werk ik voor de Stichting WO2Gld. Wij proberen overal in Gelderland herdenkingsprogramma's te maken en partijen te laten samenwerken, zoals in Maas en Waal, Tiel en de Betuwe. In 1944 en 1945 was deze regio gedurende negen maanden frontgebied en heeft daar veel last van gehad. Er vielen vele doden, verschillende dorpen werden verwoest, en de stad Tiel bijvoorbeeld bleef met een enorme oorlogsschade achter. De Betuwe is onder water gezet, in Deest zijn bommen gevallen en in Beuningen en Batenburg zijn vliegtuigen neergestort."

Ad vindt het beslist een goede zaak de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog vast te houden, en te blijven herdenken. Hij is eindverantwoordelijk voor de krant Remember September, 1944/1945 – 2018, die komende dagen overal in de regio Nijmegen in de brievenbus valt.

"Onze omgeving wordt mijns inziens niet altijd even goed gewaardeerd. Ik vind dat bewoners van het Land van Maas en Waal zich wel eens te ingetogen en bescheiden opstellen over hun woon- en leefgebied. Ze mogen best wat trotser zijn! Neem nou Batenburg, dat is toch een pláátje! Mijn woonplaats Beuningen heeft alles wat je maar nodig hebt, en ligt op fietsafstand van Nijmegen. Volgens mij zou Beuningen zich niettemin meer moeten richten op Maas en Waal en minder op Nijmegen, en gemeenten moeten echt meer samenwerken. We moeten denk ik wel oppassen dat niet alles volgebouwd wordt, want de waarde van Gelderland is vrijheid en ruimte." Ad kijkt nog een keer naar buiten, de weidse weilanden in.