Bestuursleden van de stichting.
Bestuursleden van de stichting. Foto: Historisch Besef Beuningen

Canon van Beuningen in de maak

BEUNINGEN - Door zijn snelle groei dreigt Beuningen zijn authentieke karakter te verliezen. Stichting Historisch Besef Beuningen doet er daarom alles aan om het cultureel-historisch erfgoed van de gemeente in stand te houden. Ze bracht een vijftal boeken uit, ontwikkelde een lespakket voor de basisschool en organiseerde diverse symposia en bijeenkomsten over de historie van Beuningen. 'Wij zien het als ons doel om de geschiedenis van de streek in kaart brengen voor de mensen die hier wonen', aldus twee van de bestuursleden.


'Juist die lokale verschillen maken dit gebied uniek, vertelt Lia van Mil. Ze kwam vijfendertig jaar geleden in Ewijk wonen, en toen ze zes jaar terug gevraagd werd om bij de stichting te komen, is ze zich verder gaan verdiepen in de geschiedenis van de gemeente Beuningen. 'Het is en blijft interessant te weten wat zich hier vroeger heeft afgespeeld.'

Geschiedenisboek

Medebestuurslid Adriaan Maters is altijd gefascineerd geweest door de lokale geschiedenis. 'Ik vond dat Beuningenaren meer aandacht mochten hebben voor de historie van hun dorpen, en heb daarop een geschiedenisboek geschreven voor de basisschooljeugd. Op die manier wordt de kennis van vroeger behouden voor de toekomst.' In het bestuur van de stichting zitten afgevaardigden van alle vier de kerkdorpen in de gemeente. Afgezien van het bevorderen van de belangstelling voor het verleden van Beuningen, richt de stichting zich op het behoud van zaken die van historische, landschappelijke, stedenbouwkundige en/of architectonische waarde zijn. Daarnaast fungeert ze, gevraagd en ongevraagd, als gemeentelijk adviseur bij aangelegenheden die met de gemeentelijke geschiedenis van doen hebben. Recent nog nam de stichting het initiatief voor de naamgeving van het Admiraal Van Ghentplein in Winssen.
Tevens droeg ze er aan bij dat het overwoekerde Weurtsche Straatje weer voor het publiek toegankelijk werd. Op 15 september staat de opening van de heringerichte uiterwaarden op het programma, waaraan ook Historisch Besef Beuningen een bijdrage levert.
De stichting houdt zich momenteel bezig met het ontwikkelen van een canon van Beuningen. De 50 vensters zijn inmiddels geschreven, de foto's geselecteerd. Naar verwachting wordt de canon komende winter middels een website gepresenteerd. Er wordt nog onderzocht of er belangstelling is voor een boek.
Meer informatie over stichting en de geschiedenis van Beuningen: historischbesefbeuningen.blogspot.com.