Popkoor Con Brio.
Popkoor Con Brio. Foto: Tonnie van Rhijn

Vereniging in Beeld: Popkoor Con Brio

In voorbereiding op jubileum

In deze rubriek halen wij verenigingen uit ons verspreidingsgebied voor het voetlicht. We belichten niet alleen de activiteiten, maar ook de plannen en aandachtsvelden van de vereniging. In elke aflevering staat één vereniging centraal. Dit keer is dat Popkoor Con Brio uit Wamel.


Popkoor Con Brio ontstond bijna 50 jaar geleden als jeugdkoor. Sinds vijftien jaar noemt de club zich pop- in plaats van jeugdkoor, en kent zij een gemêleerd ledenbestand. Wat het koor onderscheidt van andere groepen is dat het bij optredens begeleid wordt door een combo, bestaande uit acht muzikanten. Dirigent Guus Niessen leidt het geheel in goede banen.

Jubileumconcert

Traditiegetrouw verzorgt het popkoor de kerst- en paasviering in de St. Victor en Gezellenkerk in Wamel. Daarnaast wordt eens per twee jaar een concert gegeven. 'Op dit moment zijn we druk met de voorbereidingen voor ons jubileumconcert, volgend jaar oktober', vertelt voorzitter Faan Vink. 'Dat lijkt misschien nog een eind weg, maar aangezien we daar voornamelijk nieuwe nummers ten gehore zullen brengen, zijn we nu al gestart met het instuderen van de muziek.'
Het repertoire van Popkoor Con Brio bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, voornamelijk uit nummers uit de hedendaagse popmuziek. 'Daarbij schromen we niet om 'iets anders' dan de traditionele koornummers te zingen. Denk aan Avicii of Dotan', vertelt Sanne van Lith, die betrokken is bij de invulling van het jubileumconcert.
Het popkoor telt op dit moment 58 leden, waarvan acht muzikanten tot het combo behoren. Eén van hen is Petra van Ewijk, die sinds de oprichting in 1969 lid is. Ze vindt het jammer dat er tegenwoordig minder nieuwe aanwas is dan vroeger. 'Men heeft het vaak te druk met andere dingen, of denkt dat een koor niet meer van deze tijd is. Toch vind ik dit persoonlijk een ontzettend leuke manier om met muziek bezig te zijn', vertelt ze. Ze benadrukt dat het kunnen lezen van noten geen vereiste is voor nieuwe koorleden. 'Toon kunnen houden is het belangrijkst. En maatgevoel. Heb je dat, dan kom je een heel eind.'
'We mogen ons tevreden prijzen met de aanzienlijke hoeveelheid leden, zeker gezien de relatief grote populatie mannen', concludeert Vink. 'Toch zijn nieuwe leden, en dan met name jongeren, van harte welkom.' Con Brio repeteert op de maandagavonden van 20.00 tot 22.15 uur in het VTC in Wamel. Neem voor meer informatie over het koor contact op met Faan Vink, via tel. 06-48477250 of per mail: faan.vink@gmail.com. Zie ook: www.popkoorconbrio.nl.