Charissa Daam.
Charissa Daam. Foto: Femke Pierlo

Leuk om die blije koppies te zien

Vrijwilligers zijn onmisbaar binnen een sociale en leefbare samenleving. Alleen al in Maas en Waal zijn duizenden vrijwilligers actief. Op het sportveld, in de zorg, op het gebied van kunst en cultuur of binnen een andere sector. Elke maand belicht de Maas&Waler een vrijwilliger, diens functie en zijn/haar beweegredenen om dit werk te doen. Deze week: Charissa Daam.

Door Femke Pierlo

Naam:        Charissa Daam
Plaats:        Beuningen
Functie:        geeft natuur- en milieu         educatie aan kinderen
        bij Het Dijkmagazijn

Op woensdagmiddag is bij Het Dijkmagazijn 'Waalwoemi', een middag die in het teken staat van de Waal. Daam bezocht zo'n activiteit met haar zoontje. Ouders en grootouders mogen er namelijk bijblijven, meedoen en meespelen. Ze was erg enthousiast en werd benaderd of ze het leuk zou vinden hier vrijwilligerswerk te doen. Dit doet ze inmiddels één jaar.

Op pad

Daam en andere vrijwilligers gaan elke woensdagmiddag samen met kinderen op pad in de uiterwaarden. Hier leren de deelnemers spelen met de natuur. De schoenen gaan uit, de broek wordt opgerold en de fantasieën komen los. Aan de Waalwoemi zijn verschillende bezigheden verbonden, zoals een touwenparcours, een hindernisbaan, uilenballen pluizen en kleien met zelf opgegraven klei. De activiteiten worden aangepast aan de interesses van basisschoolkinderen. De middagen hebben altijd een educatief karakter: er wordt geleerd om voldoende afstand van de paarden te houden en om afval niet in de natuur weg te gooien.
Het geeft Daam veel voldoening om te zien dat de kinderen de middagen zo leuk vinden, en om van hen te horen dat het echt 'vet gaaf' was. Vaak willen ze niet eens naar huis. 'Ik kijk elke keer weer uit naar woensdagmiddag, het is leuk om die blije koppies te zien', aldus Daam. Bovendien leert ze veel van het lesgeven aan kinderen.
Het team vrijwilligers bestaat uit mensen van verschillende leeftijden, en ieder lid heeft zijn of haar eigen kwaliteiten. Het aantal begeleiders per middag wordt aangepast aan de grootte van de groep. Meestal komen er zo'n tien tot vijfentwintig kinderen. En door voldoende begeleiders in te zetten krijgt ieder kind genoeg persoonlijke aandacht en uitleg. Het Dijkmagazijn Beuningen zoekt nog nieuwe vrijwilligers. Meer informatie: www.dijkmagazijnbeuningen.nl.