Kernachtig Druten uit zorgen over slibstorting in de Kaliwaal

DRUTEN - In april van dit jaar stelde Kernachtig Druten al vragen over het slib dat wordt gebruikt om de Kaliwaal te 'ver-ondiepen'. De kernvragen waren waar het vervuilde slib dat in de immense kuil wordt gekiept, vandaan komt. En: wat is de mate van verontreiniging?

Door Piet Zeeuwen


De partij blijft zich zorgen maken over de stortingen in de Kaliwaal en stelt daarom opnieuw vragen, onder meer of de provincie/gemeente beperkingen kan stellen aan de mate van verontreiniging en herkomst van het slib. Volgens verantwoordelijk wethouder André Springveld hebben Gedeputeerde Staten van Gelderland in 2007 vergunning gegeven om van de Kaliwaal een zogenoemde 'baggerspeciestortplaats' te maken.

Volgens Gedeputeerde Staten is in de voor onbepaalde tijd afgegeven vergunning geen sprake van herkomstbeperking. Dat heeft ook alles te maken met vrij verkeer van goederen binnen de EU. Wel wordt volgens Springveld gecontroleerd op de mate van verontreiniging van de te storten baggerspecie. Springveld: "Er wordt geregistreerd waar de specie vandaan komt, en in 2017 was er geen sprake van buitenlands slib."