High-tech oplossingen te zien tijdens Oogstdagen
High-tech oplossingen te zien tijdens Oogstdagen Foto: ZLTO Maas en Waal

Agrarisch geluid van ZLTO

MAAS EN WAAL - Of het nu gaat om het eten wat op ons bordje komt, een mooie en gezonde leefomgeving, goede waterkwaliteit of aandacht voor de nieuwe, duurzame energievoorziening en een vitaal landschap. Het zijn dingen die er in ons dagelijks leven toe doen. En boeren zijn er altijd bij betrokken. Ze willen dat ook laten zien en uitleggen op de Maas en Waalse Oogstdagen in Appeltern. Op 12 augustus tonen zij daar onder meer High Tech oplossingen in hun bedrijfsvoering.

De productie van voedsel is de grote gemene deler in deze sector. Dat is bij iedereen ook wel bekend. Wat minder in het oog springt, is het feit dat boeren ook mede zorg dragen voor een goede drinkwaterkwaliteit. Samen met het Waterschap zijn ze elke dag bezig met een gezonde slok water uit de kraan. Dat dit van levensbelang is voor onze gezondheid behoeft geen betoog. Ook zorgen zij door goed slotenonderhoud voor droge voeten in de laaggelegen komgronden bij wateroverlast.

Ook de energietransitie heeft de volle aandacht van de agrarische sector. Nu we af moeten van het Groningse gas, de olievoorraden opraken en een klimaatakkoord ons tot actie dwingt, nemen de boeren hierin hun verantwoordelijkheid. Ze gaan op zoek naar toekomstbestendige energie-oplossingen zoals zonnepanelen, zonneparken en windmolens. Ze willen hun gebouwen en grond inzetten om de wereld een stukje duurzamer te maken. Dit gaat hand in hand met asbestsanering op hun daken.

Oog voor de natuur
Boeren slaan steeds vaker de handen ineen met natuurorganisaties als IVN en de ANV (Agrarische Natuur Vereniging, red.) om samen de ecologische waarde van hun grond te versterken. Ze zijn actief om weidevogels te beschermen en slootkanten duurzaam te beheren voor een grotere biodiversiteit. Er worden drones ingezet om ziektes en tekortkomingen in het gewas te signaleren en het gebruik van GPS zorgt voor een minimale verspilling en optimale toediening van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen.

Door een uitgebalanceerd gebruik van mineralen en concentraten, werkt men er hard aan om de mineralenkringloop sluitend te krijgen. Dit sluit mooi aan bij de realisering van de zogenoemde voedselbossen. Dit zijn ontwikkelingen om met een natuurlijke teelt voedsel te produceren en een verantwoord kringloopconcept neer te zetten. Goed voor planten, dieren en mensen.

Uitnodiging
Met de Maas en Waalse Oogstdagen richt de organisatie zich op bewustwording bij burgers in de vorm van speur- en zoekopdrachten. Ze wil voorgaande toepassingen en ontwikkelingen uitleggen, maar nodigt bovenal bezoekers uit om een dag te genieten en te leren van het leven op het platteland. Met een streekmarkt, een boerendriekamp, het NK hooien, een kinderplein en landbouw- en infoplein brengt het evenement op een leuke en leerzame manier gratis vermaak voor jong en oud. Het evenement vindt plaats op 12 augustus bij Riverside Outdoor op de Maaslanden in Appeltern. Kijk ook op: www.maasenwaalseoogstdagen.eu

Door Jeanette van Rossum