Leden tijdens een wandelactiviteit.
Leden tijdens een wandelactiviteit. Foto: Seniorenvereniging KBO Puiflijk Druten-Zuid

Vereniging in Beeld: Seniorenvereniging KBO Puiflijk Druten-Zuid.

Gezelligheid tijdens Koffieuurtje

Door Aafke Labout

In deze rubriek halen wij verenigingen uit ons verspreidingsgebied voor het voetlicht. We belichten niet alleen de activiteiten, maar ook de plannen en aandachtsvelden van de vereniging. In elke aflevering staat één vereniging centraal. Dit keer is dat Seniorenvereniging KBO Puiflijk Druten-Zuid.

'In het dorp zegt men nog vaak ouderenbond, maar seniorenvereniging past beter bij ons', legt penningmeester Bart Willemsen uit. 'Onze club mag dan met ruim 200 leden niet groot zijn, op provinciaal en landelijk niveau hebben we als KBO-PCOB best wat te zeggen.' En daarmee stipt de oud-hoofdonderwijzer direct een belangrijke doelstelling van de vereniging aan: het behartigen van de belangen van de 55-plussers. Daarnaast gaat het op dorpsniveau om het bieden van een sociaal netwerk. 'Kort gezegd, wij faciliteren het samenkomen van mensen', aldus Willemsen.

Puiflijks Koffieuurtje

De Puiflijkse afdeling van de KBO is in 1956 opgericht en kent een trouw ledenbestand. Ze komen eens per maand samen voor een sportieve, culturele of culinaire activiteit. Daarnaast is er iedere eerste dinsdag van de maand het Puiflijks Koffieuurtje, van 10.00 tot 12.00 uur in dorpshuis De Lier. 'Men gaat dan spontaan samen kaarten, sjoelen, rummikuppen en sinds kort ook puzzelen en handwerken', vertelt voorzitter Luc Remers. 'Er is deskundige hulp bij vragen over de computers, IPad of telefoon en we hebben nu ook al een boekenclub. Voorafgaand aan het koffieuurtje doen leden mee aan het Rondje Oude Toren, een frisse wandeling van een uur. Fietsliefhebbers maken elke woensdagochtend een
fietstochtje van enkele uren.

Kring Druten

Niet alleen op provinciaal en landelijk niveau zijn de Puiflijkse senioren vertegenwoordigd, ook in de eigen gemeente spelen ze een rol als het gaat om ouderenbeleid en zorg. Er is met grote regelmaat contact en overleg met de beleidsbepalers van de gemeente en Stichting MeerVoormekaar. Dit gebeurt via de Kring; de bundeling van de vijf KBO-afdelingen binnen de gemeente Druten, met maar liefst 1.600 leden.
Er worden met lokale ondernemers afspraken gemaakt over voordeelarrangementen of kortingen. Omgekeerd benaderen instanties de Kring als zij in het ledenbestand een doelgroep voor hun activiteiten zien, zoals onlangs de Nieuwe Muziekschool.

Voor veel senioren zijn niet alleen de aangeboden activiteiten en samenkomsten reden om lid te worden, zij willen tevens profiteren van de mogelijkheden die KBO-PCOB biedt bij de collectieve ziektekostenverzekering en energie-inkoop. 'Zij hebben daarmee de contributie van het lidmaatschap al dik terugverdiend', zo promoot Luc Remers de vereniging, want nieuwe leden blijven welkom.
Mensen die willen weten of dat lidmaatschap iets voor ze is, kunnen vrijblijvend aansluiten bij een van de activiteiten, of bij het Puiflijks Koffieuurtje binnenlopen. Mail voor meer informatie naar kbopuiflijk@kpnmail.nl.