Samen met mijn honden Saar en Body struin ik dagelijks door de natuur in de omgeving, vaak in de Afferdense en Deestse uiterwaarden.

Al geruime tijd houd ik met interesse het nieuws bij over de komst van wolven naar Nederland. In Duitsland leven inmiddels 35 wolvenroedels, en jaarlijks groeit het aantal dieren. Ze verspreiden zich over grote delen van Duitsland, maar gaan ook richting Polen, Denemarken en Nederland. Na een afwezigheid van 150 jaar keert de wolf op zaterdag 7 maart 2015 terug in ons land. Vanuit Duitsland de grens over in de buurt van Emmen, om vervolgens een zwerftocht van een week te maken door Drenthe en Groningen.

Inmiddels zijn er al met zekerheid elf solitaire wolven in Nederland waargenomen. Ook enkele niet eens zo heel ver van onze gemeente. De kans is dus groot dat we ook hier te maken krijgen met wolven, en het is dan ook te verwachten dat de Nederlandse discussie over wolven de komende tijd zal versterken. Deze discussie zal gevoed worden door een mengeling aan feiten, meningen en emoties. Moeten we bang zijn voor wolven? Nee, in principe niet. Misschien bevinden ze zich zelfs hier al in de buurt. Op sociale media is veel te vinden over de wolf #welkomwolf en velen zijn enthousiast. Nu heb ik gelukkig geen last van het Roodkapje-syndroom en vind wolven prachtige dieren, ben naar een tweetal lezingen geweest, maar blijf toch gematigd enthousiast.
Nogmaals, van normale gezonde wolven hebben we niets te vrezen, maar het blijven (grote) roofdieren en er zullen met zekerheid conflicten komen. Daarvoor is Nederland gewoon te dichtbevolkt. Berichten uit het verleden dat wolven mensen aanvallen, zijn voor een groot gedeelte terug te voeren op hondsdolheid. Maar wat ook gevaarlijk is, is dat mensen wolven gaan voeren, ze aan hen laten wennen, ze in het nauw drijven of bij hun jongen in de buurt komen.

Ook hybridisatie kan voor problemen zorgen. Deze kruisingen van wolven met verwilderde honden uit met name Oost-Europa zijn minder schuw dan de genetisch zuivere wolf. Wat ik mezelf wel eens afvraag: zou ik mijn kinderen 's avonds alleen door het veld laten fietsen als ik weet dat er wolven zitten? Ieder natuurlijk zijn mening, maar persoonlijk vind ik: Welkom Wolf, maar er moet ook een plan B klaarliggen. Een die meteen in werking kan worden gezet zonder rechtszaken of andere vertragingen.

De toekomst zal leren of onze voorouders gek waren… Ondertussen wacht ik samen met Saar en Body de eerste ontmoeting met een wolf af. Lijkt me prachtig! Zie Twitter @StruinenmetSaar voor het filmpje dat onlangs is vrijgeven door Staatsbosbeheer.