De muzikanten van Dix.
De muzikanten van Dix. Foto: Marcel van den Bergh

Muzikaal Maas en Waal (1)

Van stevige swamprockers tot
melancholieke pareltjes: DIX

Maas en Waal bruist van de muzikaliteit. Niet alleen zijn er diverse koren, muziekscholen, harmonieën, fanfares en muzikale evenementen en talenten, ook verschillende bands zorgen ervoor dat er muziek in de regio zit. Een mooi voorbeeld is de band DIX, met als muziekgenre Americana, Alt-Country, Rootsrock en Folk.

De band bestaat sinds 1999 en de leden zijn de uit Maas en Waal afkomstige Erik van Oijen (zang, gitaar en mandoline), Bart Versteegh (drums, accordeon), John Ariëns (bas) en Ray van Haalen (gitaar).

Pax Christi

Erik van Oijen: 'Al op het Pax Christi hadden Bart, John en ik een band (Forced Future) waarmee we optraden. Toen we gingen studeren is de band gestopt. Ik ben toen in een band gaan spelen met de gebroeders Van Haalen (Ray, Johan en Casper). In 1999 hebben John en ik DIX opgericht, korte tijd later is Ray daar bij gekomen. Hij was na een jarenlang commercieel avontuur ook op zoek naar echte, eigen muziek.'

Eigen muziek

'We spelen met DIX sobere, ingetogen, melancholieke pareltjes via vrolijke folkstampers, tot stevige swamprockers. We maken eigen muziek', vervolgt Erik. Muzikale voorbeelden van DIX zijn Steve Earle, Lucinda Williams, Springsteen, Dylan, Hiatt en The Band. Inmiddels heeft DIX twee cd's uitgebracht: Sayonara en For Love.

Arrangementen

'We zijn totaal op elkaar ingespeeld, en "levelen" heel erg op emotioneel niveau. We hebben echt een heel compact, eigen bandgeluid. Onze arrangementen zijn intelligent, en onze muziek raakt. We spelen veel in muziekcafé's, op kleine tot middelgrote festivals, in theaterachtige settings, maar ook wel eens in huiskamers. Van klein tot groot', aldus de zanger.

Op 16 september treedt DIX op tijdens Groesbeeks Gruwelijkste in Groesbeek en op 13 oktober tijdens Muzykkafee DeVille in Hieslum (Friesland).

Impressie

Meer over Dix, en een impressie van hun muziek, zie www.dixmusic.nl en www.facebook.com/steve.duke.77985