Laaggeletterde volwassenen regionaal geholpen dankzij nieuwe samenwerking


DRUTEN - De gemeenten Druten, Beuningen en Wijchen zetten zich in een nieuw samenwerkingsverband in om laaggeletterdheid tegen te gaan. Laaggeletterdheid, of functioneel analfabetisme, houdt in dat mensen moeite hebben met lezen en/of schrijven en de zogenoemde basisvaardigheden.

Door Piet Zeeuwen

Voor inwoners die hier moeite mee hebben is deelname aan de samenleving lastig. En ook voor duurzame inzetbaarheid op de arbeidsmarkt, zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie is goede beheersing van basisvaardigheden essentieel.

Schaamte

Laaggeletterden zijn moeilijk in beeld te krijgen. Veel laaggeletterden ervaren schaamte. Ze hebben allerlei manieren gevonden om met name hun problemen met lezen en schrijven verborgen te houden.

Taalcoördinator

Een regionale taalcoördinator gaat actief op zoek naar laaggeletterden, maakt het onderwerp bespreekbaar en helpt ze bij het vinden van een geschikte cursus. Hij gaat ambulant werken. Dus niet op een vast (kantoor)adres, maar op neutrale locaties in de zes deelnemende gemeenten.

De doelen zijn eenvoudig: als je laaggeletterdheid vermindert en de basisvaardigheden verbetert vergroot dit de maatschappelijke participatie. Het verbetert de zelfredzaamheid. Ben je weinig of helemaal niet laaggeletterd dan kun je ook je kinderen beter helpen: de kansen van je kind(eren) in onderwijs en samenleving vergroten.

De taalcoördinator en het bijbehorend management gaat regionaal 120.000 euro kosten. De gemeente Druten neemt jaarlijks ongeveer 3.000 euro voor dit project in de begroting op. Nijmegen, Mook en Middelaar en Berg en Dal zullen eveneens participeren.