Een vrijwilliger van De Tuut stookt de ketel op.
Een vrijwilliger van De Tuut stookt de ketel op. Foto: Reinier Jansen

Feest voor jubilerend stoomgemaal De Tuut

APPELTERN - Aankomend weekend brandt het vuur weer onder de ketels van 's lands enige stoomgemaal dat nog helemaal in tact is. Tijdens het 'Stoomfeest' is De Tuut in volle glorie te bewonderen. De feestelijkheden vinden plaats in het kader van het 100-jarig jubileum van de oer-Maas en Waalse krachtpatser.


In mei van dit jaar werd door burgemeester Vincent van Neerbos het startschot gegeven voor een reeks feestelijke activiteiten rondom de honderdste verjaardag van het stoomgemaal. Sinds dat moment is eveneens de jubileumexpositie te zien, die bezoekers meeneemt in het verhaal van de monumentale installatie, die begin vorige eeuw zoveel betekende voor onze waterrijke streek.

Old Smokey

Tijdens het Stoomfeest zijn allerhande stoomautomobiel, -walsen en -machines uit alle windstreken werkend te bewonderen. Uniek is stoomtractor 'Old Smokey', uit de collectie van De Tuuts eigen motorenmuseum, die na een lange restauratie officieel in gebruik zal worden genomen. Wie thuis ook graag de kracht van stoom wil ontdekken, kan zijn hart ophalen bij de unieke collectie modelstoommachines, die tijdens het Stoomfeest verkocht worden.

De muzikale omlijsting van de dag wordt verzorgd door amusementsorkest 'Poddomme'. Uiteraard zijn er ook activiteiten voor de kinderen en kan men genieten van een hapje en drankje, met uitzicht op de prachtige Appelternse natuur.

De opening van het Stoomfeest is om 11.00 uur. De festiviteiten duren tot 16.00 uur. De entree bedraagt 6 euro per persoon. Kinderen t/m 12 jaar mogen het feest gratis bezoeken. Zie ook: www.de-tuut.nl.