Zestien nieuwe woningen in Horssen

HORSSEN - In het 'postzegel-bestemmingsplan' Rijdt 52–56 in Horssen worden, indien alles meezit, nog in 2019 zestien nieuwe woningen gebouwd. Het plan komt binnenkort zes weken ter inzage liggen. Iedereen kan dan 'zienswijzen' indienen.

Door Piet Zeeuwen

De zienswijzen moeten worden beantwoord, en soms geven ze aanleiding om het bestemmingsplan aan te passen. Daarna zal de gemeenteraad het plan vast moeten stellen. Als dan de indieners van zienswijzen akkoord gaan met de antwoorden, en niet meer in beroep gaan, kan het plan gerealiseerd worden.

Medewerking

Eigenaar en initiatiefnemer van het project is de Horssense architect Otto van Dijk, die in 2014 al 'in principe' medewerking kreeg van het college van B&W om het plan in één bouwvlak aan de Rijdt/Julianalaan te ontwikkelen. Natuurlijk onder stringente voorwaarden: de woningen moeten passend zijn in het straatbeeld.

Postzegel-bestemmingsplan

Het slopen van een gemeentelijk monument, de boerderij op Rijdt 52, werd bij voorbaat ook verboden. Omdat ter plekke de bestemmingen 'agrarisch met waarden' en 'tuin' van toepassing waren, paste het bouwplan niet in het geldige bestemmingsplan 'Kom Horssen'. Vandaar dat Van Dijk, om de nieuwbouw van de zestien woningen planologisch mogelijk te maken, het zogenaamde postzegel-bestemmingsplan opstelde. De gemeente Druten heeft de woningen inmiddels opgenomen in haar woningbouwprogramma 2016-2019.

Het ontwerpplan werd ook voorgelegd aan de Provincie en Waterschap Rivierenland. Zij gaven reacties en opmerkingen die in het nieuwe plan zijn verwerkt.