Enkele leden van de werkgroep.
Enkele leden van de werkgroep. Foto: Bert Beuving

Actiegroep overhandigt bezwaarschriften aan bisschop

DRUTEN/PUIFLIJK - De werkgroep Behoud Johannes voor Parochie is afgelopen woensdag 20 juni door de bisschop uitgenodigd om haar bezwaren omtrent het sluiten van de kerk toe te lichten. Natuurlijk heeft zij deze kans niet laten schieten.

Opnieuw heeft de actiegroep als centraal bezwaar naar voren gebracht, dat zonder enig overleg met de parochianen de fusie is afgekondigd, tegelijkertijd met het besluit vier van de vijf kerken te zullen sluiten. Verder, zo werd toegelicht, zijn er door het parochiebestuur op geen enkele manier, en op geen enkel moment, andere opties verkend, laat staan besproken. Vervolgens is de bisschop gewezen op de pogingen die vanuit Puiflijk/Druten-Zuid zijn ondernomen, om opening in de zaak te krijgen. Helaas allemaal tevergeefs: 'het dossier is gesloten' en bleef gesloten.

Bezwaarprocedure

Ook is gewezen op het gebouwenplan van de parochie, dat na vijf jaar aan een grondige evaluatie toe is. 'Doe dat samen op een open, eerlijke manier. Een mooie kans om aan herstel van vertrouwen te werken', aldus de werkgroep. 'Als start van een nieuw begin.'

Uiteraard heeft de actiegroep ook haar bevreemding uitgesproken over de bezwaarprocedure. 'Hoe kan het dat het kerkgebouw al is verkocht, en zelfs leeggehaald, nog vóórdat het decreet tot onttrekking aan de eredienst was afgekondigd en nog vóórdat de bezwaarprocedure was gestart? Meer nog: hoe kan het dat de kerk gisteren al definitief in andere handen terecht is gekomen', vraag de groep zich af. Speciaal met het oog hierop is de bisschop een foto-overzicht aangeboden van het ontruimen van de kerk, met daarbij de diverse data.

Pijnlijke ingrepen

De bisschop op zijn beurt vroeg begrip voor de moeilijke financiële situatie die pijnlijke ingrepen onvermijdelijk maken. Ook wees hij erop dat de plek wáár men samenkomt niet zo zeer van belang is, maar wél dat er samen wordt gevierd. In de eigen lokale gemeenschap, bijvoorbeeld in het dorpshuis. 'Katholiek zijn en vieren doe je niet alleen. Samen maak je de kerk', en daarbij bedoelde hij nadrukkelijk níet het gebouw. Hij verwees tevens naar zijn in 2016 gepubliceerde beleidsplan.

Besluit

Na ongeveer een uur open met elkaar te hebben gesproken, is afrondend de stapel bezwaarschriften, samengebonden met een paars lint, aan de bisschop overhandigd. Uiterlijk half juli mag de actiegroep een besluit op het bezwaar tegemoet zien via het secretariaat. Via de website van de actiegroep zal voor verdere berichtgeving worden gezorgd. Dat geldt tevens voor een eventueel bezwaar richting Rome. Want, zo heeft de actiegroep aangegeven, zij blijft hoopvol én strijdbaar.

Ontwikkelingen

Meer informatie over de actiegroep en de ontwikkelingen: johannespuiflijk.wordpress.com.