De kerk 'Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen' in Deest.
De kerk 'Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen' in Deest. Foto: Ruben Schiks

Verkoop kerk Deest bijna rond

DEEST - De Stichting Bewust Deest gaat zelf een bod doen op de kerk, de pastorie en de omliggende gronden in Deest. De stichting is tot die stap gekomen omdat bleek dat er een bod is van een externe partij.

Door Patrick Huisman


Eerder nog had de stichting een samenwerking met een projectontwikkelaar, dat is nu van de baan. Met de Rabobank en andere partners zijn gesprekken gevoerd en de Stichting Bewust Deest denkt binnen enkele weken een bod te kunnen doen.

Het plan van Stichting Bewust Deest voorziet in het behoud van het kerkgebouw inclusief de klok en het uurwerk. De kerk krijgt een nieuwe functie als gezondheidscentrum, waarin de drogisterij van Nadine van den Hazelkamp een grote rol zal gaan spelen. In het plan van Nadine ontstaat in de kerk een plek waar dorpsbewoners en het bedrijfsleven elkaar ontmoeten. Winkeloppervlakte, zeven therapieruimten, spreekkamers, een auditorium, atelier, lichte horeca en ook overnachtingsmogelijkheden moeten het gebouw een eigen karakter geven.

Volgens secretaris van het bestuur, Rob Janssen wil de Deester bevolking dat hun plan de voorkeur krijgt boven een externe partij. 'Ik hoop dat het parochiebestuur niet alleen naar het geld kijkt maar ook welk plan het best bij Deest past.' Zo is het behoud van de kerkklok een heel belangrijk onderdeel van de plannen, iets wat verloren gaat als een externe partij de sleutel van de kerk krijgt.
Op de website van het parochiebestuur staat echter dat de kerk onder voorbehoud van financiering verkocht is. Volgens Janssen, die contact heeft gehad met de bemiddelende makelaar, is dat echter voorbarig en heeft het parochiebestuur beloofd ook het bod van de Stichting Bewust Deest serieus in overweging te nemen. Eerder werd de kerk in Afferden wel verkocht aan een externe partij, dit tot grote ontevredenheid van de inwoners.

De redactie van de Maas&Waler heeft navraag gedaan bij de parochie of Stichting Bewust Deest inderdaad nog een bod kan uitbrengen. De parochie heeft aangegeven, dat ze de makelaar de opdracht hebben gegeven de kerk te verkopen en verwijst voor verdere communicatie naar makelaar Reliplan. Reliplan geeft echter aan, dat ze over de onderhandelingen geen uitspraak mag doen. De makelaar verwacht binnen een paar weken duidelijkheid te kunnen bieden.