Opening Admiraal van Ghentplein


WINSSEN - Noteert u alvast in uw agenda: op 15 juni 2355 zal in Nijmegen het Plein 1944 worden omgedoopt tot Generaal Peter van Uhmplein. Commandant der Nederlandse Strijdkrachten van 2008 tot 2012. 400 jaar na de geboortedag van deze bekende Nijmegenaar. U lacht nu wellicht. Maar het is toch niet geheel ondenkbaar.

Door Ger Loeffen

Aanstaande zaterdag wordt het tot nu toe naamloze 'Kerkplein' in Winssen omgedoopt tot Admiraal van Ghentplein. Winssenaar en amateurhistoricus Piet van de Geer ontdekte namelijk dat de wieg van deze grootheid, in de 17e eeuw in Winssen stond. Admiraal Willem Joseph van Ghent was een zeeheld die met zijn strijdmakker Michiel Adriaenszoon de Ruyter, die we allemaal wèl kennen, in 1667 de tocht naar het Engelse Chatham ondernam. Deze 'zeeslag' die zich grotendeels op de rivier de Thames afspeelde, leidde tot het einde van Eerste Engels-Nederlandse Oorlog. Het bracht hem grote bekendheid en rijkdom, zo gaat het verhaal. Helaas heeft Willem Joseph er niet lang van kunnen genieten; hij stierf op 46-jarige leeftijd tijdens de slag van Solebay. Maar toch, een Winssenaar die de Engelsen versloeg; een plein waardig.

Willem Joseph was een zoon van Claes van Ghent, Heer van Winssen en Johanna van Ghent tot Oye. Op 39-jarige leeftijd werd hij de eerste commandant van het Korps Mariniers dat in 1665 werd opgericht. De ontdekking van Van de Geer, gerespecteerd lid en medeoprichter van de Stichting Historisch Besef Beuningen, was aanleiding voor een verzoek aan het gemeentebestuur om de zeeheld te eren met een straatnaam. Dat werd gehonoreerd. En zo geschiedde dat een groep enthousiaste 'gemeentenaren' zich ging inzetten dit voor elkaar te krijgen.

Zaterdag 2 juni starten om 13.00 uur de feestelijke openingshandelingen. Willem Josephs' oudere broer Johan schonk het dorp een kerkklok die nog steeds in de oude kerktoren hangt. Deze zal tweemaal worden geluid. Daarna eren vijftien tamboers en pijpers de Winssense zeeheld. De Koninklijke Fanfare ULTO speelt een, speciaal voor de admiraal gecomponeerd, muziekstuk 'Willem Joseph Baron van Ghent'. Daarnaast staan het Winssense koor Vision en de steelband van het Korps Mariniers op het programma. Dit evenement, waarbij ook een vertegenwoordiger van de familie van Michiel de Ruyter aanwezig zal zijn, is voor iedereen vrij toegankelijk.