V.l.n.r.: René Cruijssen (VVD), Merijn Broeders (Sociaal Maas en Waal), Ko Wassink (FD Dreumel) Arno van Kruijsbergen (FD West Maas en Waal) Edgar Danz, voorzitter, Astrid Stokman, strategisch omgevingsmanager bij Land-id en Bert Witvoet, Staatsbosbeheer.
V.l.n.r.: René Cruijssen (VVD), Merijn Broeders (Sociaal Maas en Waal), Ko Wassink (FD Dreumel) Arno van Kruijsbergen (FD West Maas en Waal) Edgar Danz, voorzitter, Astrid Stokman, strategisch omgevingsmanager bij Land-id en Bert Witvoet, Staatsbosbeheer. Foto: Addy de Meij

Herinrichting uiterwaarden stuit op verontwaardiging


DREUMEL/ALPHEN – De zaal van 't Centrum in Dreumel zat afgelopen donderdagavond mudjevol, zo groot was de belangstelling voor de informatieavond van Burgercollectief Dreumel over de toekomst van de Vonkerplas.

Door Addy de Meij

Dit collectief ging op onderzoek uit omdat er vervuiling bij het project Over de Maas is geconstateerd. Men vreest dit scenario ook voor de Vonkerplas. Want Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat gaan na het project Over de Maas nu ook de uiterwaarden tussen Maasdriel en Wamel herinrichten.

Het Burgercollectief maakt geen bezwaar tegen herinrichting van het gebied. Maar er is grote irritatie over de zogenaamde inspraak, zoals het collectief dat noemt. Want Staatsbosbeheer negeerde in haar verslag kritische opmerkingen over vervuild slib die bij de inspraakavond op 22 januari waren geuit.

Framing Vonkerplas

Ook de manier waarop de Vonkerplas wordt weggezet door Staatsbosbeheer roept bevreemding op bij het collectief. Staatsbosbeheer spreekt steeds over 'herstel van de Vonkerplas', maar herstel is niet nodig, want 'De Vonkerplas is een fraai natuurgebiedje, waar zeldzame en bedreigde diersoorten huizen, de oevers herbergen bevers, de steenuil is er gespot, kamsalamanders, distelvinken, reigersoorten, lepelaars en ook ijsvogels. De plas heeft een rijke visstand met praktisch alle soorten zoetwatervis. De Vonkerplas is op z'n diepst 31 meter, er zijn ook grote ondiepe platen en geleidelijke taluds, waar volop waterplanten groeien. Wat zou je hier nog doen', aldus het collectief.

Het collectief raadpleegde ook externe deskundigen en ging op onderzoek naar de 'hergebruiksgrond'. Men durft te stellen dat het praktisch onmogelijk is dat de waterkwaliteit met deze plannen toeneemt, en dat deze tot in lengte van dagen een bedreiging voor de volksgezondheid kunnen vormen.

Project Over de Maas

Aan de hand van een powerpointpresentatie werd duidelijk dat de slib die nu nog steeds elke dag in de Maas bij Alphen wordt gestort, van inferieure kwaliteit zou zijn. 'We weten niet exact wat er in zit, we zien alleen wat er drijft, en dat is heel veel. Over de Maas is één grote vuilnisbelt'.

Er was verontwaardiging, maar ook beduusdheid, dat de vervuiling van de Maas zomaar heeft kunnen gebeuren. Iemand zei na afloop: 'Jaren geleden al hebben we er bovenop gezeten toen de eerste plannen voor Over de Maas bekend werden. Want we vertrouwden het niet. We kregen mooie plaatjes en tekeningen voorgeschoteld van Rijkswaterstaat en de provincie. Precies zoals het nu gaat met de documentatie en gelikte communicatie over de Vonkerplas. Heel confronterend om na al die jaren zo je gelijk bevestigd te zien'.

Uit het publiek: Er is in feite een complete milieuramp voor de deur gaande, en niemand doet wat'.

'En wat zijn de gevolgen van de piping in Alphen, waarmee bij hoge waterstanden het vervuilde water van de Maas in de slootjes beland, dat is het sproeiwater voor het land en onze tuintjes…'

Hoe nu verder

Staatsbosbeheer zegde toe dat, mocht er slib worden gestort in de Vonkerplas, een onafhankelijk onderzoek naar de kwaliteit van het slib acceptabel is. De belofte dat er in ieder geval geen bouw- of sloopafval wordt gebruikt, leidde niet echt tot enthousiasme.

Mevrouw Stokman van Land-id zei geschrokken te zijn, en concludeerde geen draagvlak voor de plannen. Ook maakte ze duidelijk dat de Vonkerplas geen grote prioriteit heeft, 'de herinrichting van de uiterwaarden kan toch wel doorgaan'.

De aanleiding voor deze bijeenkomst was de bedreigde Vonkerplas, maar de gesignaleerde vervuiling van project Over de Maas lag daaraan ten grondslag.

Het Burgercollectief Dreumel heeft na de bijeenkomst aangegeven, dat ze er het volste vertrouwen in heeft dat er op korte termijn een degelijk plan ligt, waar zowel de waterveiligheid en -kwaliteit, de biodiversiteit en de Dreumelse inwoners beter van worden. Het Burgercollectief zal ook zeker ingaan op de uitnodigingen van de wethouders Ton de Vree en Ans Mol-van de Camp, die ook op de informatieavond aanwezig waren om extra toelichting te geven. Het Burgercollectief heeft er vertrouwen in dat de politiek de kwestie op de juiste manier gaat oppakken.

Een voorbeeld van troep, meegenomen uit het Maaswater.