Maria Hopman.
Maria Hopman. Foto: Radboud umc

Maas en Waal in beweging

BENEDEN-LEEUWEN - Woensdag 30 mei zal in de Rosmolen het symposium van Maas en Waal in Beweging plaatsvinden. Naast lokale sprekers en verschillende stands zullen er ook professionals aanwezig zijn. Prof. dr. Maria Hopman van het Radboud UMC is een van deze sprekers.

Door Inge Arissen


Stichting Maas en Waal in Beweging heeft als doel om in 2022 de gezondste regio van heel Nederland te zijn en wil dit doen door de bewoners bewust te maken. Initiatiefnemer Huub Bosch vertelt: 'Men moet gezond en mooi kunnen leven in Maas en Waal. Met dit symposium willen we mensen laten nadenken, zonder ze dingen op te leggen.'

Het symposium is vooral gericht op Maas en Waal zelf. Er zullen verschillende mensen aanwezig zijn met lokale producten, waaronder Wim Prinsen die door de stichting zijn Nordic Walking groep is gestart. Daarnaast is er ook een wetenschappelijk onderdeel dat vertelt zal worden door Prof. dr. Maria Hopman. 'Ik ben al eerder betrokken geweest bij dit project en omarm het van harte. Er is niks mooiers dan voorkomen dat mensen ziek worden.' In haar presentatie zal ze vertellen waarom beweging en voeding zo goed voor ons is, maar dat je er geen rare capriolen voor uit hoeft te halen. 'Je hoeft niet vijf dagen in de sportschool te staan, je kunt ook op de fiets naar je werk gaan of tuinieren.' Hetzelfde geldt volgens haar voor het eten. '200 Gram groente en fruit, zou toch te doen moeten zijn voor een regio als Maas en Waal.' Uit onderzoek blijkt dat de beste diƫten degene zijn die regionale, verse en onbewerkte producten bevatten. Maas en Waal heeft hierin dus een sterk punt. Naast preventie, zal Hopman ook vertellen over het fenomeen 'positieve gezondheid'. Ze is al tien jaar bezig met het Vierdaagse onderzoek waar als grote verassing voor haar uit kwam dat de meerderheid van de deelnemers niet helemaal gezond is. "Vroeger was gezondheid de afwezigheid van ziekten, bij positieve gezondheid kijken we naar hoe je in het leven staat en het geluk. Positieve gezondheid is er vooral bij de mensen die een actief leven leiden. Beweging helpt juist bij ziekteproces."

Het symposium start om 14.30 uur en men kan zich gratis aanmelden via www.maasenwaalinbeweging.nl.