Janneke Litjens.
Janneke Litjens. Foto: John van Gelder

Door Ton van Hulst

In de rubriek 'de Maas & Waler dat ben ik' maken we wekelijks kennis met een inwoner van deze regio. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom wonen ze hier. Maar ook, wat zouden ze graag toevoegen aan de regio? En aan welke plek hebben zij bijzondere herinneringen? Het resultaat, bijzondere portretten van gewone mensen met een eigen verhaal.


Naam:                Janneke Litjens
Leeftijd:                44 jaar
Woonplaats:         Afferden

'Jammer dat je niet een paar dagen eerder hier was, dan had je er nog 43 jaar boven kunnen zetten', lacht Janneke vrolijk. Ze komt over als een goedlachse, opgeruimde vrouw die van het leven geniet, samen met haar man Sander en hun drie kinderen Nina, Nikki en Vin. De meiden spelen hockey, Vin voetbalt, en slooft zich extra uit als zijn moeder wel eens komt kijken, als het mooi weer is tenminste.

"In Horssen ben ik geboren, maar rond mijn eenentwintigste verhuisde ik naar Druten en tien jaar later naar Afferden. In Horssen vond ik het erg prettig wonen, want het is een mooi dorp en er is veel te doen. Ik maakte er lange ponyritten toen ik jong was, lekker in de buitenlucht. Ik heb er nu nog steeds contacten. In Leeuwen heb ik als invalster gewerkt bij Het Stampertje, daarna ben ik leidster geweest bij een kinderdagverblijf in Tiel. 'Tiel is nie viel', zeiden we dan wel eens voor de grap. 'Kijk maar, jullie moeten de leidsters uit het Land van Maas en Waal halen.'"

Kaasboerderij

Nu, na achttien jaar huwelijk is ze nog steeds gelukkig, zegt ze, en de uitdrukking in haar heldere ogen bevestigt dit. Vrolijk kwispelend komt hondje Pepper binnen, terwijl Janneke vertelt over de kaasboerderij die ze nu runt, samen met haar man en haar schoonouders, die het bedrijf in 1971 begonnen. "Ik sta meestal in de winkel, maar ik hou me ook bezig met het eigenlijke kaasmaken. In feite ben ik het gezicht van de winkel. Ik ben wel behoorlijk trots op de producten die we hier maken: biologische rauwmelkse kaas. Met onze vaste klanten heb ik een band opgebouwd, maar ik hou ook van de gesprekjes met mensen die minder vaak in de winkel komen. In het begin miste ik wel het contact met mijn collega's van het kinderdagverblijf, maar het samenwerken met mijn man en schoonouders maakt veel goed."

Janneke vertelt dat ze van biologische producten houdt. "Jammer eigenlijk dat die hier in de streek nog niet zo heel erg veel verkocht worden. Er zijn wel wat adressen, maar het zouden er meer kunnen zijn."

Wandelen in de natuur

Hoewel ze het druk heeft met haar werk, vindt ze af en toe toch nog wel wat tijd om iets helemaal voor zichzelf te doen. "Winkelen met mijn vriendin, dat vind ik heerlijk, en wandelen in de natuur. Dan stappen we in de auto en zoeken we steeds andere mooie plekjes op, dat is echt genieten!"

Horssen in Battle

Maar ook in Afferden is Janneke graag bij de verschillende activiteiten, bijvoorbeeld de oktoberfeesten. En in Horssen deed ze dit jaar mee met Horssen in Battle. "Ja, dat is een soort kwis; we gingen verkleed als de Dolly Dots. Ik vind het een grappig evenement; er komen behoorlijk wat mensen op af."

Vakantie

In de vakantietijd kan ze er wel eens twee weken tussenuit, doordat haar schoonouders de boerderij dan overnemen. "Vorig jaar hebben we het mooie Kroatië bezocht, maar Frankrijk, met name de Ardèche, trekt ons ook. Daar gaan we dan de omgeving bekijken. Geweldig toch, als je een paar weken even helemaal niets hoeft…"

Ze vertelt hoe gemakkelijk het is dat haar vader de caravan wegbrengt naar hun vakantieplek. "Dat hoeft voor ons geen luxe camping te zijn. We bezochten eens een camping zonder zwembad, en verwachtten dat de kinderen er niets aan zouden vinden. Maar we hebben nog nooit zo'n leuke vakantie gehad", vertelt ze met pretoogjes. "We willen daar nog wel een keer naar terug."

Nooit meer weg uit Afferden

Afferden is een sociaal dorp, volgens Janneke. Iedereen kent elkaar en helpt waar nodig. "En ik geniet er van dat er veel wordt georganiseerd. Die gemoedelijkheid, die saamhorigheid, daar krijg ik een warm gevoel van. Kijk eens naar die heerlijke gezelligheid op Koningsdag. Dan zorgen wij wel dat we er bij zijn! Maar het moet misschien niet te groot worden allemaal, de oktoberfeesten hoeven voor mij niet te groeien." Ondanks dat ze wel een geldautomaat mist in Afferden wil ze hier nooit meer weg, ze zegt dat het een beetje op Brabant lijkt.

"Ja, misschien komt dat doordat mijn moeder uit Katwijk komt. Maar of je op straat nu iemand groet of niet, in Afferden is 't gewoon altijd goed!" besluit Janneke.