Werkzaamheden bij de Vonkerplas in Dreumel.
Werkzaamheden bij de Vonkerplas in Dreumel. Foto: Henk van Coolwijk

Burgercollectief Dreumelse Waard luidt de noodklok

DREUMEL - Het burgercollectief Dreumelse Waard luidt de noodklok: 'Dreumel wordt afvoerputje van Europa'. Volgens het collectief gaat Staatsbosbeheer veel te ver met het storten van afval en giftig slib in de schone natuurplassen, zoals ook de Vonkerplas in Dreumel.


Als het aan Staatsbosbeheer ligt, wordt ook de Vonkerplas volgestort met 6,6 miljoen ton afval afkomstig uit België en Duitsland. Dit komt bovenop de miljoenen tonnen die reeds in een naburig project in Alphen/Dreumel worden gestort. Overigens is deze ontwikkeling landelijk te zien. Niet voor niets werden hierover onlangs kamervragen gesteld.

Misleidende wijze

Voor het Burgercollectief is de maat vol. Wat hen vooral tegen de borst stuit is de misleidende wijze waarop Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en de Provincie het project aan de man brengen. 'Wij verwachten dat we transparant geïnformeerd worden over dit soort megaprojecten. De goed-nieuwsshow die wij nu voorgeschoteld krijgen, daar wordt niemand wijzer van', laat een woordvoerder weten.

Informatieavond

Het Burgercollectief Dreumelse Waard organiseert op donderdagavond 17 mei een informatieavond. Dan worden bevindingen gedeeld over het project Vonkerplas, die niet eerder werden gecommuniceerd. Naast de initiatiefnemers zal ook de naamgever van de Vonkerplas, Piet Vonk, een korte presentatie geven. 'We willen hiermee voorkomen dat burgers en hun vertegenwoordigers later enorme spijt gaan krijgen. Uitgangspunt moet zijn dat de mooie natuur verbetert of op zijn minst behouden blijft.' Het Burgercollectief verwacht dat het erg druk wordt bij de informatieavond. 'Uit de belangstelling voor de inloopavonden van het project Samenwerken aan Riviernatuur blijkt namelijk dat dit onderwerp onze inwoners aan het hart gaat.

Ook de politieke partijen: VVD, Sociaal Maas en Waal, FD Wamel en FD Dreumel, zeiden toe een partijlid af te vaardigen om vragen van burgers te beantwoorden. Gehoopt wordt dat ook vertegenwoordigers van Staatsbosbeheer, Provincie Gelderland en het Waterschap op de uitnodiging in zullen gaan. 'Immers komt dat een evenwichtige beeldvorming ten goede.'

De informatieavond vindt plaats op donderdag 17 mei om 20.00 uur in Zaal 't Centrum in Dreumel.