De moestuin bij Kulturhus De Zandloper.
De moestuin bij Kulturhus De Zandloper. Foto: De Uitloper

Vrijwilligers Bergharense moestuin verwelkomen bezoekers

BERGHAREN - Tot en met oktober kunnen inwoners van Bergharen, Hernen en Leur iedere donderdag tussen 13.30 uur en 15.00 uur terecht in de moestuin bij Kulturhus De Zandloper. De zes moestuin-mannen en één moestuin-vrouw van de plaatselijke KBO-afdeling geven dan tekst en uitleg over hun manier van biologisch tuinieren.

Door Piet Zeeuwen


Belangstellenden kunnen op die momenten echt zien hoe alles in de tuin welig groeit en bloeit. Men kan ook groenten, kruiden of zacht fruit zoals frambozen en aardbeien gratis uit de tuin meenemen. 'Natuurlijk mag daarvoor ook een vrijwillige bijdrage gedeponeerd worden in een daarvoor bestemde bus', aldus KBO-coördinator Harrie Derks. 'Neem gerust wat mee, je zult dan het verschil proeven tussen onze biologisch geteelde groenten en die van een supermarkt', vervolgt hij.

Natuureducatie

De moestuin werd in 2015 mede opgezet als een stuk natuureducatie. Groep 3 en de buitenschoolse opvang van basisschool De Wingerd planten, zaaien en oogsten in het seizoen naar hartenlust. Het onderhoud, dat bestaat uit het wieden van onkruid en de verzorging van planten wieden, nemen de KBO-leden voor hun rekening.

Voor en door inwoners

De kruiden uit het kruidentuintje worden dankbaar gebruikt door de koks van de Open Eettafel, en de bloemen worden als ze bloeien geplukt en gebruikt door de mensen van de Huiskamerwerkgroep om er mee te bloemschikken. Daarmee is de moestuin met recht voor én door inwoners.