Vragen en antwoorden over opkomsttijden ambulance Druten

De raadsfractie Kernachtig Druten stelde onlangs het college van B&W een aantal vragen inzake de opkomsttijden van ambulances in de gemeente Druten. Zij vroeg zich af wat de invloed was op de gemiddelde opkomsttijden sinds het vertrek van de ambulancepost uit Druten in 2015. En sinds het terugplaatsen van een ambulancepost in de Drutense brandweerkazerne medio 2017. Ook willen de KD-raadsleden weten wat het inrichten en verbouwen van de brandweerkazerne gekost heeft. Kernachtig Druten spreekt min of meer de hoop uit dat te teruggeplaatste ambulancepost in Druten ook in de toekomst behouden blijft

Door Piet Zeeuwen.

Op de slotvraag of het college de vragen aan de orde wil stellen bij de Veiligheidsregio (RAV) antwoorden de bestuurders dat ze alle vragen hebben voorgelegd aan Mac Honigh, de baas van die dienst, en dat hij alle vragen heeft beantwoord.

Honigh legt uit dat de RAV vijf vaste opkomstlocaties heeft; Nijmegen, Beuningen, Kesteren, Tiel en Beesd. Dit zijn grote posten waar meerdere ambulances staan en waar goede personeelsvoorzieningen zijn (kleed- en doucheruimte, administratieve werkplekken) en uitgebreide voorraden (medicijnen en verbruiksartikelen). Alle personeel komt op, op één van deze locaties en meldt zich in bij de Meldkamer Ambulancezorg (MKA). De MKA bekijkt dan hoe de ambulances het meest efficiënt over de regio moeten worden verspreid. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een aantal kleinere locaties, de zogenaamde "voorwaarden scheppende locatie". Druten en Beneden Leeuwen zijn dat. Dit betekent dat wanneer bijv. de gebiedsdekking in het westelijk deel van de regio slechter is, de MKA een ambulance stationeert in Beneden-Leeuwen. Als de dekking in de regio Nijmegen slechter is, gaat de ambulance naar Druten. De drukte bepaalt dus waar een ambulance komt te staan.

De aanpassing van de brandweerkazerne kostte 20.000 euro, met een afschrijvingstermijn van 20 jaar zijn de jaarlijkse exploitatiekosten dus 1000 euro. De RAV-baas verwacht dat Druten voorlopig een voorwaardenscheppende locatie blijft.