Veelzeggend nietsen

BN&M, VVD en CDA gaan het samen doen de komende vier jaar, en daarmee is de meest rechtse coalitie uit de geschiedenis van Beuningen een feit. En ze zitten de rit uit, want op basis van het coalitieakkoord heeft de oppositie niets aan te merken. Er staat namelijk amper wat concreets in.

Alles wordt namelijk onderzocht: nieuwbouw van basisschool de Dromedaris, een nieuw zwembad, een nieuwe cultuurnota, onderzoek naar hondenbelasting en ga zo maar door. Werkelijk geen enkele spijker op geen enkele kop, het is niets.

De VVD heeft er wel weer haar stoere stokpaardje in verwerkt: 'misbruik van sociale voorzieningen wordt streng bestraft'. Los van het feit dat dit gewoon de wet handhaven is en geen nieuw beleid, ontbreekt ook alle informatie.

Hoe vaak wordt er misbruik gemaakt, zijn de uitzonderingen op de regel op één hand te tellen?

Ook nog een leuk weetje: er komt 'versterking van het centrum van De Klef in Ewijk'. En hoe dan? Ondernemers en inwoners worden bij de plannen betrokken.

Dat is een aantal jaren geleden al lang gebeurd in wat ruimer verband, ik zat zelf in die klankbordgroep. Ik heb het onderzoek nog liggen voor het college. Wat er toen mee gebeurd is? Niets.

Dat kan natuurlijk niet gelden voor het belangrijkste verkiezingsitem van deze verkiezingen: het zanddebacle. De VVD heeft flink uitgehaald naar BN&M en D66 en dus lezen we in dit coalitieakkoord dat 'alle inspanningen erop gericht zijn om de startdatum van de winning per 1 januari 2020 te halen'. En wat moeten we dan met die 2,6 miljoen extra die het gaat kosten vanwege het transport over de openbare weg?

Ik kan het u niet vertellen. Want er staat niets.

Laten we ons dan maar vast houden aan de slogan achter het coalitieakkoord: 'Energiek door samen doen'. Maar u heeft gelijk: ook dat is nietszeggend.